Ambasadorul SUA, despre situaţia din R. Moldova: Corupţia facilitează imixtiunile exterioare în sistemele de justiţie şi financiar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dereck Hogan presedinte.md

Ambasadorul SUA în R. Moldova, Dereck Hogan, a scris un articol despre situaţia din Republica Moldova, în care susţine că liderii de la Chişinău „trebuie să îşi dubleze eforturile pentru a combate corupţia şi pentru a asigura o justiţie imparţială pentru toţi cetăţenii”. Potrivit diplomatului american, „corupţia facilitează imixtiunile exterioare în sistemele de justiţie şi financiar”.

„Republica Moldova este iarăşi pusă la încercare. În ultimele luni pandemia COVID-19 a infectat mii de cetăţeni ai Republicii Moldova şi a ucis sute din ei. A cauzat greutăţi şi dislocări economice, chiar dacă mulţi încă mai suferă de la eforturile de combatere a răspândirii maladiei”, a scris Dereck Hogan. 

Ambasadorul a menţionat că Statele Unite şi alte ţări vor continua să sprijine Republica Moldova în abordarea acestei provocări. 

„Am acordat deja mai mult de 2,2 milioane USD pentru a ajuta poporul Republicii Moldova şi pe cei aflaţi în prima linie a luptei contra pandemiei. În aceste momente este greu să privim dincolo de greutăţile actuale pentru a ne gândi ce se poate face pentru ca Republica Moldova să fie mai democratică şi mai prosperă, astfel ca cetăţenii Republicii Moldova care s-au întors acasă să aibă motive să rămână”, a spus Hogan.   

În opinia lui, chiar şi în lupta cu această pandemie, trebuie să fim atenţi şi la sănătatea democraţiei Republicii Moldova. 

„Liderii Republicii Moldova trebuie să continue să dezvolte instituţii guvernamentale independente, să combată corupţia omniprezentă, să asigure alegeri libere şi corecte şi să protejeze drepturile şi libertăţile individuale. Am văzut anumite progrese. Guvernul a intensificat semnificativ eforturile de confiscare a profiturilor ilicite din activitatea infracţională. S-a implicat, alături de Consiliul Europei, societatea civilă şi alţii, în planificarea reformelor constituţionale şi judiciare, şi sperăm că autorităţile Republicii Moldova vor realiza pe deplin recomandările lor”, a menţionat diplomatul.

Ambasadorul a subliniat că „reforma reală a justiţiei necesită o viziune pe termen lung, o consultare extinsă şi continuă cu societatea civilă şi partidele politice şi un angajament constant de consolidare a statului de drept”.

„Redresarea economică a Republicii Moldova, care este deja o sarcină dificilă, va fi şi mai grea dacă corupţia va continua să înflorească. Corupţia facilitează imixtiunile exterioare în sistemele de justiţie şi financiar, descurajează investiţiile străine şi antreprenoriatul, încetineşte procesul de creare a noilor locuri de muncă şi îi impune pe tinerii talentaţi să caute oportunităţi în altă parte. Efectele negative ale corupţiei vor fi doar agravate de actuala criză economică”, a spus Hogan.

Potivit lui, deşi este puţin probabilă încheierea crizei COVID-19 înainte de alegerile prezidenţiale din Republica Moldova din noiembrie, aceasta nu poate deveni o scuză pentru amânarea măsurilor necesare de îmbunătăţire a procesului electoral. 

„Poporul Republicii Moldova are dreptul de a-şi alege liderii şi viitorul fără interferenţe – fie dinăuntrul sau din afara ţării. Potrivit Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), alegerile parlamentare din februarie 2019 au fost afectate de acuzaţii de aplicare a presiunilor, cumpărare de voturi şi abuz de resurse administrative. Observatorii internaţionali au menţionat, de asemenea, cu regret existenţa mass-media controlate politic, lipsa de transparenţă în finanţarea campaniilor şi posibila manipulare sau reprimare a alegătorilor din Transnistria şi din diasporă. Oficialii Republicii Moldova ar trebui să înceapă acum lucrul pentru rezolvarea acestor preocupări de lungă durată, pentru a se asigura că toţi cetăţenii Moldovei – din ţară şi din străinătate – îşi pot exercita în mod liber şi în siguranţă dreptul la vot în ziua alegerilor”, a afirmat Dereck Hogan.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite