Ambasadorul UE la Chişinău: Nu există indicii că războiul din Ucraina se va extinde până în Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Janis Mazeiks
Janis Mazeiks

Ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău dă asigurări că, deocamdată, nu există indicii că războiul din Ucraina se va extinde până în Republica Moldova. Janis Mazeiks spune că întreaga comunitate europeană este interesată ca economia şi democraţia din Republica Moldova să fie consolidate pentru ca ţara să facă faţă provocărilor, notează IPN.

Oficialul a evitat să spună dacă Republica Moldova va obţine statutul de candidat la aderare în timpul summit-ului Uniunii Europene din iunie, menţionând că decizia este una politică şi aparţine fiecărui stat membru

Ambasadorul european a reiterat că, deocamdată, nu există semnale privind eventuale pericole la adresa securităţii Republicii Moldova. Oficialul a ţinut să explice declaraţia preşedintelui Consiliului European făcută la Chişinău privind „mai mult sprijin militar” pentru Republica Moldova. Potrivit diplomatului este vorba despre echipamente necesare Armatei Naţionale pentru activităţi de rutină.

„Nu vedem un pericol imediat şi un pericol de escaladare a războiului în Republica Moldova. Pentru noi este importantă rezilienţa. Dacă economia este puternică, puteţi rezista, dacă democraţia este puternică, la fel puteţi rezista. Noi oferim asistenţă pe aceste domenii. Charles Michel a menţionat că oferim susţinere în domeniul securităţii. Să fie foarte clar, această susţinere înseamnă lucrurile necesare forţelor armate, adică echipamente pentru funcţionarea ordinară. De asemenea, oferim susţinere pentru a lupta cu dezinformarea”, a spus Janis Mazeiks în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

De asemenea, Janis Mazeiks a menţionat că războiul din Ucraina a impulsionat cele trei state asociate UE să depună cereri de aderare. Deşi Parlamentul European a recomandat instituţiilor europene să ofere statut de candidat la aderare Republicii Moldova, decizia este una politică şi aparţine fiecărui stat membru, spune şeful Delegaţiei UE.

„Consiliul European se va întruni în luna iunie, iar decizia de oferire a statutului de candidat la aderare este o decizie politică. Observăm că războiul a avut o influenţă asupra deciziilor politice. Pentru că la începutul anului niciuna dintre cele trei ţări nu se gândea să depună cerere. Cu regret, războiul din Ucraina a fost un factor care a declanşat acest proces. Este greu de anticipat cum vor evolua lucrurile”, a mai spus ambasadorul UE.

Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană la 3 martie, după ce cereri similare au fost depuse de Ucraina şi Georgia. Republica Moldova a expediat deja instituţiilor europene răspunsurile la întrebările din cele două chestionare care stabilesc gradul de pregătire pentru eurointegrare. Decizia finală privind oferirea statutului de candidat la aderare este luată cu unanimitate de voturi de către Consiliul European.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite