Politică

articolul anterior articolul urmator

Ambasadorul UE la Chişinău: Ultimele luni nu au fost ideale pentru continuarea procesului de reforme. Sperăm că stabilitatea politică va fi reinstaurată

4
21 Mar 2013 13:31:30
Autor: Virginia Dumitraş
Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova. FOTO Dumitru Goncear
Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova. FOTO Dumitru Goncear

Reprezentantul UE la Chişinău, Dirk Schuebel, susţine că raportul publicat de Comisia Europeană în ce priveşte progresul Republicii Moldova în cadrul Politicii Europene de Vecinătate este pozitiv, dar mai avem multe de făcut.

„Este un raport pozitiv. Împreună, în 2012 am avut multe realizări. Şi unele reforme precum cea judiciară au progresat. Împortant este cum va decurge procesul de implementare. Mai sunt multe de făcut. Dacă Moldova va continua reformele, iar stabilitatea politică va fi reinstaurată, acest an va fi unul de succes pentru Republica Moldova şi în special pentru summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius“, a declarat Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova.

Diplomatul a menţionat că în cazul în care Acordului de Asociere nu va fi semnat la Vilnius aceasta nu va fi un eşec. „Semnarea acestui Acordului de Asociere la Vilnius va fi un pas important, dar nu final. În primul rând trebuie să finalizăm negocierile ceea ce sper că se va întâmpla în cadrul conferinţelor video, ce vor avea loc în următoarele săptămâni. Când vom stabili toate detaliile tehnice, vom începe să traducem varianta finală a documentului în toate limbile Uniunii Europene. Aceasta va lua timp. Chiar dacă nu semnăm acesta va fi un mare succes pentru Moldova pentru că nicio ţară nu a negociat atât de repede precum Republica Moldova. Vom face tot posibilul ca documentul să fie semnat şi să între în vigoare pe cât de repede posibil“, a explicat Ambasadorul UE.

Totodată, şeful miusiunii speră că vom depăşi criza politică. „În cazul alegerilor anticipate, partidele vor fi în perioada electorală şi se vor concentra mai puţin pe reforme. Moldova are nevoie de stabilitate politică. Sper că această perioadă va fi cât mai scurtă astfel încât să continue reformele“, a declarat reprezentantul UE.

Moldova are nevoie de stabilitate politică. În acest context sperăm că în curând, în Parlament, va fi identificată o majoritate stabilă astfel încât să fie format Guvernul şi să fie continuate reformele.

Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei UE la Chişinău

Trebuie să securizăm frontiera de Est

În ce priveşte anularea vizelor pentru Moldova, şeful Delegaţiei UE a declarat că Moldova ar putea obţine regim liberalizat de vize, însă trebuie să securizăm frontiera de Est. „Dacă atunci când am început dialogul pe vize scopul final era deschis, acum putem spune că Moldova va avea regim liberalizat de vize. Întrebarea este când. Chiar şi aşa cred nu va fi într-un viitor prea îndepărtat pentru că discuţiile decurg bine, iar concluziile experţilor care au fost la Chişinău sunt pozitive. Pentru liberalizarea regimului de vize, UE vrea să se asigure că frontierele sunt securizate corespunzător. În cazul diferendului transnistrean care nu este soluţionat, va fi mai greu. Căutăm soluţii pentru această problemă. Cred că o cooperare mai strânsă între Moldova şi Ucraina, pe această problemă, ar putea fi una dintre soluţii“, a mai spus Dirk Schuebel.

Ieri, la Bruxelles, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Catherine Ashton şi Comisarul pentru Extindere şi Politică Europeană de Vecinătate, Štefan FULE, au prezentat Raportul de Progres al Politicii Europene de Vecinătate  pe anul 2012.

În document se menţionează că Republica Moldova a continuat pe parcursul anului 2012 implementarea reformelor democratice, înregistrând progrese în realizarea majorităţii prevederilor Planului de Acţiuni UE – Republica Moldova. De asemenea, în raport este remarcat faptul că Republica Moldova a progresat în implementarea Planului de Acţiuni privind Liberalizarea regimului de vize, îndeplinind condiţionalităţile primei faze şi trecând la implementarea celei de-a doua faze a Planului.
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Pandur Ion
21.03.2013, 16:50:38

daca Filat va da intelegere si va dori binele in RM ,atunci lucrurile vor reveni la normal .pentru acest lucru trebuie simplu Filat sa se dea introparete din politica

Vasile Bondari
22.03.2013, 08:38:02

Criza politica actuala a fost creata de catre Filat. Ar fi foarte bine sa revenim la liniste, numai ca unii nu prea doresc aceasta liniste. Vad ca cei din pldm nu prea doresc sa faca un pas in folosul tarii, se tin numai de functii.

Alina Gratii
25.03.2013, 11:53:24

Toti spera ca o data va fi restabilita acea intelegere intre partile AIE ,dar trebuie sa recunoastem ca anume cel ce a distrus-o este PLDM si ei trebuie sa fac multi pasi inapoi pentru a dobindi cit de putina incredere a cetatenilor.Cred ca mult conteaza cum vor derula toate PDM si sunt sigura ca tot ce e bazat pe prosperitate depinde numai de ei ,fiindca restul se gindesc doar la propria avere.

+1 (1 vot)
Angela Iovu
21.03.2013, 19:25:34

cred ca perioada ce urmeaza va fi mult mai favorabila p/u negocierea integrarii Rm in UE ,odata cu lichidarea grupului mafiot PLDM-ist din cadrul guvernarii si deconspirarea schemelor frauduloase care au prejudiciat atit patrimoniul statului chit si imaginea tarii

+1 (1 vot)
Modifică Setările