Amendamentul controversat propus de Olesea Stamate la Legea cu privire la avocatură, votat de Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Olesea Stamate, deputata PAS care a propus modificarea legii avocaturii cu un amendament ce a stârnit revolta avocaţilor din R. Moldova.
Olesea Stamate, deputata PAS care a propus modificarea legii avocaturii cu un amendament ce a stârnit revolta avocaţilor din R. Moldova.

Alineatul doi al articolului 52 din Legea cu privire la avocatură a fost exclus. Este vorba despre prevedea că „avocatul nu poate fi reţinut, supus aducerii silite, arestat, percheziţionat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaţilor, cu excepţia infracţiunii flagrante”. Modificările la Legea cu privire la avocatură au fost votate în lectură finală, pe fundalul protestelor avocaţilor, organizate în faţa Parlamentului, transmite IPN.

Preşedinta Comisiei juridice numiri şi imunităţi, Olesea Stamate, care este şi autoarea amendamentului, a precizat în plen că în ultima săptămână au avut loc numeroase discuţii cu privire la modificări legislative în cauză, în speţă cu privire la amendamentul ce vine să excludă unele garanţii pentru avocaţi. 

„În nicio ţară europeană nu am văzut să fie necesară încuviinţarea breslei, a organului care administrează breasla avocaţilor pentru anumite acţiuni procesuale. Garanţiile care sunt prezente în ţările europene ţin de securizarea secretului profesional şi a comunicării între avocat şi client”, a declarat Olesea Stamate.

Avocaţii au protestat în faţa Parlamentului în timpul şedinţei plenare, cerând amânarea amendamentului propus de către deputata PAS, Olesea Stamate. Comisa juridică a fost acuzată ca face abuz şi induce în eroare parlamentarii, dar şi breasla avocaţilor. Avocaţii spun că, pe timpul statului capturat, au fost persecutaţi, interceptaţi, reţinuţi, arestaţi. De aceea şi insistă pe păstrarea garanţiilor prevăzute de lege, pe care le înlătură amendamentul propus de Olesea Stamate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite