Politică

articolul anterior articolul urmator

Ana Guţu: Vom contribui la comunicarea interinstituţională România – Republica Moldova

4
9 Jul 2020 08:43:06
Autor: Iurii Botnarenco

Ana Guţu, secretar de stat din cadrul Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova din Guvernul României îndeamnă primarii localităţilor din Republica Moldova să încheie acorduri de colaborare cu primările din România, transmite IPN.

„Există şi o bază legală foarte importantă în România care reglementează această libertate a autorităţilor publice locale de a încheia acorduri cu primăriile teritorial administrative din Republica Moldova. În baza acestor acorduri pot fi dezvoltate varii proiecte de sprijinire a comunităţii culturale, de limbă, tradiţii, valori, dar şi de întrajutorare în materie de diferite proiecte de infrastructură”, a declarat Ana Guţu în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la postul de televiziune TVR Moldova.

Oficialul român susţine că instituţia pe care o conduce are un rol intermediar între primăriile din Republica Moldova şi primăriile din România în soluţionarea solicitărilor care vin din partea primarilor moldoveni.

„Există multe solicitări venite din partea primarilor din Republica Moldova care îşi doresc să colaboreze şi să încheie astfel de acorduri de înfrăţiri cu primăriile din România pentru a construi cooperări de lungă durată, cooperări în baza unităţii de neam, cultură şi istorie, dar şi colaborări care ar fi benefice comunităţilor din Republica Moldova”, a adăugat Ana Guţu.

Totodată, secretarul de stat din cadrul Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova din Guvernul României a îndeamnă primarii care sunt în căutare de parteneriate durabile cu primăriile din România să contacteze instituţia pe care o reprezintă. „În acest sens vom contribui la această comunicare interinstituţională România – Republica Moldova”.

Profesorul universitar şi actualul vicepreşedinte al Partidului Unităţii Naţionale (PUN), Ana Guţu, a fost numită în funcţia de secretar de stat al Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova de către prim-ministrul României, Ludovic Orban la mijlocul lunii februarie 2020.

https://www.ipn.md/ro/ana-gutu-vom-contribui-la-comunicarea-interinstitutionala-romania-republica-7965_1074742.html

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

octavian calin
9.07.2020, 22:35:27

Mi se pare tupeu ,colaborare dupa acesti porci de basarabeni inseamna ca PRIMARII DIN ROMANIA INAFARA DE REZOLVAREA PROBLEMELOR LOCALE SA MAI IA IN CARCA SI PE ACESTI PRIMARI NENOROCITI DE BASARABENI ..

-1 (1 vot)
zbucium ion
10.07.2020, 04:38:33

Este, oare, Romania un stat al Uniunii Europene? Daca da,. de ce atunci instituțiile statului ignora politica externa a UE fata de statele din Estul Europei, in special POLITICA EUROPEANA de VECINĂTATE (PEV), de care oficialii Romaniei niciodata nu amintesc si nu si nu spun despre contribuția Romaniei la realizarea PEV, despre proiectele prevazute si finanțate de UE pentru PEV. Romania si dupa 13 ani de la aderare nu dorește ca cetățenii săi, mass-media sa știe ceva despre aceasta politica a UE. In Wikipedia in romana despre ea se relatează intr-o singura fraza, mai mult romanii din Romania si moldovenii din R.Moldova, cică, nu e nevoie sa știe, ba chiar poate fi "dăunător", pentru promovarea "proiectului de țara" al Romaniei - concurent cu proiectele si politicile UE - cel al "unirii". Despre "unire"veti găsi pe Wikipedia in romana - sute, mii de articole, dar despre una din principalele politici externe a UE fata de statele vecine din Estul si Sudul UE - doar atât:"Politica Europeană de Vecinătate (PEV) este un instrument de relații externe a Uniunii Europene care are menirea să aproprie legăturile cu țările din estul și sudul Europei cu UE." Dupa blocarea de către români a Wikipediei in limba moldoveneasca cetățenii din R.Moldova ca sa afle ceva despre PEV au o singura soluție - sa se adreseze Wikipediei in limba rusa, unde exista mult mai multe informații, cu toate ca limba rusa nu este o limba de lucru in cadrul UE. Nu e onest din partea Romaniei sa încaseze fonduri, bani pe proiectele de PEV si sa le prezinte doar ca inițiative din partea Romaniei in scopul "unirii"- nimicirii statului independent R.Moldova. Cu bani europeni - Romania isi face politica de "înghițire"a R.Moldova si primarii, cetățenii R.Moldova - sunt puși sa mulțumească Romaniei si deloc Uniunii Europene. Cu regret, la aceste aspecte de MANIPULARE "unionista" Delegația UE in R.Moldova nu atrage nicio atenție.

-1 (1 vot)
zbucium ion
10.07.2020, 05:20:34

Despre Parteneriatul Estic (PaE) in Wikipedia in romana e scris ceva mai mult, cu informații vechi, neactuale, bunăoară " Voronin apără Moscova de „Parteneriatul Estic”, 28 februarie 2009, Vasile Decu, evz.ro, accesat la 14 decembrie 2011". Comparați același articol in Wikipedia in rusa. Din articole reiese ca Romania NU SUSȚINE PaE:" Parteneriatul a fost discutat în Consiliul European la data de 20 iunie 2008.[5] Cehia a susținut această propunere, în timp ce România și Bulgaria s-au temut că Forul Mării Negre pentru Parteneriat și Dialog și Organizația Cooperării Economice a Mării Negre ar putea fi subestimate." Nu e de mirare ca in Romania responsabilii de politica externa, politicienii, experții, mass-media IGNORA, ASCUND participarea inclusiv a Romaniei in cadrul Parteneriatului Estic cu cele 6 state ex-sovietice, inclusiv cu R.Moldova si Ucraina.Nu e întâmplator, probabil, faptul, ca Romania se opune INTERCONECTĂRII statelor vecine din Parteneriatul Estic - R.Moldova si Ucraina - la rețelele de gaze, energie si transport ale UE prin teritoriul Romaniei sau le SABOTEAZĂ de multi ani. Observați si din titlul materialului "Vom contribui la comunicarea internațională" far sa se specifice ca e vorba de relațiile intre o țara a UE si o țara a Parteneriatului Estic, șefa departamentului de stat a Romaniei face abstracție de faptul ca din 2007 Romania si-a delegat către UE principalele sale prerogative de stat suveran, inclusiv pe cea de politica externa si Romania s-a obligat sa participe, sa indeplineasca politica externa a UE, inclusiv pe cea legata de Parteneriatul Estic. Înființarea unui departament pentru relațiile cu R.Moldova, stat al PaE - in afara politicii externe a UE - este o sfidare a PEV si a PaE din partea Romaniei. Delegându-si către UE prerogativele de stat suveran inclusiv in politica externa, Romania nu mai are dreptul de a face o politica externa - separata de cea a UE care si opusa, concurenta fata de politicile UE. Sunt, oare, coordonate cu UE actiunile "unioniste" ale Departamentului condus de d-na Gutu?!

-1 (1 vot)
zbucium ion
10.07.2020, 05:37:48

La fel de învechit si sărac in informații in Wikipedia in romana este si articolul despre Acordul de Asociere (AA) R.Moldova - Uniunea Europeana. Ex-președintele Romaniei Băsescu cu mana lui a semnat din partea Romaniei AA, dar tot el este principalul inamic al AA. Cu câteva ore înainte de parafarea AA la Summitul al III Parteneriatului Estic de la Vilnius el a lansat in public un proiect menit sa dea la o parte AA - "proiectul de tara "naționalist, revanșard, anti-european - de repunere a Romaniei in vechile hotare, adică de "unire", nimicire a R.Moldova si de refacere a Romaniei Mari. Doamna Gutu si Partidul Unității Naționale (PUN), cu președintele de onoare Băsescu, au făcut tot posibilul ca cetățenii RM sa nu creadă decât doar in "unirea" cu Romania ca unica "salvare" si nici intr-un caz sa nu creadă in AA, in integrarea economica a RM cu UE in cadrul PaE etc., or, dupa spusele lor "integrarea europeana" se va face prin "unire". Băsescu a ales sa devina euro-deputat, fiindcă "unirea se va face de la Bruxelles". Responsabilii Romaniei care fac politica externa a tarii, iar Băsescu - si a UE in comisia pentru politica externa a Parlamentului European - sunt ADVERSARII Politicii Europene de Vecinătate (PEV), ai Parteneriatului Estic (PaE) si ai Acordului de Asociere (AA) a RM cu UE si evident ca politica externa a UE in Romania si in RM intampina obstacole create de "unionisti"deja de un deceniu.

-1 (1 vot)