Analist politic: Cerinţele Moldovei nu contravin intereselor naţionale ale Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rusia - Moldova drapel FOTO Sputnik.md

Despre aceasta a declarat publicaţiei moscovite Взгляд conducătorul Centrului tehnologii politice electorale din Moldova Vitalii Andrievschi. Articolul apare şi în spaţiul mediatic bulgar (Поглед.инфо). Totodată, expertul crede că „Rusia nu poate fi pe primul loc al priorităţilor de politică externă ale Republicii Moldova, care a semnat un Acord de asociere cu Uniunea Europeană.

Importanţa primordială a legăturilor cu România şi Ucraina, el o datorează factorului de vecinătate, transmite IPN.

„Moldova a declarat că e deschisă lumii şi va coopera cu Occidentul şi cu Orientul. Principalul e să devină un fapt, această cooperare. Şi nu e principial de important care este locul ţării printre priorităţi”, spune politologul.

În viziunea lui, Moldova este interesată „să aibă o relaţie comercial-economică normală cu Rusia”. 

„Noi nu vedem cauzele situaţiei că Rusia ne impune restricţii care mai de care. Acestea, neîndoielnic, au un substrat politic, nu economic, şi aceasta ne deranjează. Şi noi am vrea să punem la punct aceste chestiuni cu Rusia. Acelaşi lucru şi în privinţa subiectului cu migranţii. În ţările UE, migranţii noştri pot beneficia de pensii şi noi am dori ca cetăţenii noştri, care muncesc în Rusia, să-şi cunoască drepturile, iar statutul lor ar fi ocrotit prin acorduri bilaterale”, a explicat Andrievschi.

Publicaţia reproduce afirmaţia politologului că cerinţele sonorizate de noul premier moldovean, inclusiv referitoare la retragerea militarilor ruşi din raioanele de est ale Republicii Moldova şi refuzul de a achita datoriile „rmn” pentru gaze, „nu sunt anti-ruseşti”. „Interesele naţionale ale Moldovei nu contravin intereselor naţionale ale Rusiei. Dacă Rusia o va brusca în permanenţă pe Moldova, va căuta nod în papură, voinţa Chişinăului de a stabiliza relaţiile bilaterale poate seca”, consideră interlocutorul.

https://www.ipn.md/ro/cerintele-moldovei-nu-contravin-intereselor-nationale-ale-rusiei-7965_1083625.html?fbclid=IwAR2oGKzdYkqgxl1ycTJCXQYqXgB7NY2GPOgANsqbE7fTJuH-Ga5QzWRFHzs

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite