Analist politic: În urma scandalului Tauber, integritatea şi independenţa sistemului judecătoresc şi al statului de drept sunt puse la grea încercare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
x

Încarcerarea Marinei Tauber în penitenciarul 13, fără motive pertinente, reprezintă un semnal clar că regimul Maiei Sandu foloseşte justiţia ca armă împotriva oponenţilor. De această părere este analistul politic Victor Nichituş, care explică, într-un articol, că dosarul vicepreşedintelui Partidului „ŞOR”, cel mai vocal opozant al actualei puteri, este cusut cu aţă albă.

Potrivit lui Nichituş, în urma acestui scandal, integritatea şi independenţa sistemului judecătoresc şi al statului de drept sunt puse la grea încercare.

„Explic. Deputatul Marina Tauber, liderul unuia dintre cele mai vocale partide de opoziţie din Republica Moldova, Partidul „ŞOR”, este, de trei săptămâni, încarcerat în cel mai obscur penitenciar. Acest lucru se întâmplă în lipsa unor probe cât de cât concludente. Dosarul Marinei Tauber are toate elementele unui dosar politic la comandă: scurgeri de informaţii neprobate în presa afiliată guvernării, intimidări ale martorilor, acuzaţii şi judecăţi de valoare ale preşedintelui Maia Sandu, ale ministrului Justiţiei şi ale altor decidenţi politici de la Chişinău”, scrie analistul.

El mai observă că arestarea unui lider al opoziţiei coincide cu cele mai mari crize socio-economice din istoria contemporană, dar şi cu o prăbuşire în sondaje a preşedintelui Maia Sandu şi al PAS, partid care deţine majoritatea în Parlament.

„De ce este învinuită Marina Tauber? Potrivit procurorilor, deputatul Partidului „ŞOR”, Marina Tauber, este acuzată că ar fi falsificat raportul privind gestiunea financiară a partidului şi că ar fi efectuat plăţi unor artişti care urmau să evolueze la un concert la Chişinău, cheltuieli care nu ar fi fost raportate. Doar că nici una dintre aceste acuzaţii nu are vreo legătură cu Marina Tauber. Iar acest lucru este confirmat de martorii în cadrul dosarului. Din datele pe care le deţin, Marina Tauber nu s-a ocupat niciodată de gestionarea finanţelor partidului din care face parte, iar semnătura ei nu figurează pe nici un raport de acest gen. În al doilea rând, concertul, programat în data de 19 iunie, nu a mai avut loc, fiind interzis de autorităţi”, susţine autorul.

Mai mult decât atât, Nichituş aminteşte că managerul companiei care s-a ocupat de organizarea concertului, precum şi de contractarea artiştilor, Gheorghe Negură, a declarat că interpreţii nu au încasat nici un ban, în plusel le-a confirmat procurorilor că Partidul „ŞOR” nu a fost organizator al concertului.

„Poziţia a fost susţinută şi de unul dintre cei mai renumiţi interpreţi ruşi, Filip Kirkorov, care urma să cânte la concert. Acesta a declarat că nu a primit nici un ban pentru a evolua în cadrul evenimentului şi nici despăgubiri pentru cheltuielile suportate, din cauza anulării concertului. Invitat de avocaţii lui Tauber să depună mărturie în faţa procurorilor, Kirkorov nu a fost lăsat să intere pe teritoriul moldovean. Artistul a aterizat cu o cursă charter la Chişinău şi a aflat că are interdicţie de a intra în Republica Moldova. „Concertul care urma să aibă loc pe 19 iunie, în Piaţa Marii Adunării Naţionale din Chişinău, nu a avut nicio legătură cu politicul, inclusiv cu Partidul „ŞOR”, a declarat Kirkorov în cadrul unui interviu recent”, aminteşte Nichituş.

Acesta mai face trimitere şi la poziţia avocaţilor, care cred că dosarul este unul eminamente politic, iar instanţa care a decis arestarea deputatului s-a bazat doar pe presupuneri. Astfel, potrivit lui, devine tot mai clar că Marina Tauber este o victimă a regimului Sandu.

„În ultima jumătate de an, Partidul „ŞOR” a organizat numeroase acţiuni de protest, care au culminat cu o manifestaţie de amploare la mijlocul lunii unie, la care au participat peste 40 de mii de oameni, acesta fiind cel mai mare protest organizat de când PAS a preluat puterea în stat. Cel mai recent sondaje organizat de IMAS arată că PAS şi Maia Sandu au pierdut, într-un singur an, jumătate din electorat, iar peste 60 la sută dintre moldoveni îşi doresc alegeri parlamentare şi prezidenţiale anticipate”, concluzionează Victor Nichituş, în articolul său.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite