Analist: Situaţia Marinei Tauber, similară cu cea a lui Andrei Năstase de pe vremea lui Plahotniuc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marina Tauber a învins în primul tur al alegerilor locale din Bălţi.
Marina Tauber a învins în primul tur al alegerilor locale din Bălţi.

Analistul Victor Nichituş a criticat declaraţiile vicepremierului Andrei Spînu, care a dat de înţeles că ar exista temei ca Marina Tauber să fie exclusă din cursa electorală pentru Primăria Bălţi, pentru că aceasta şi-ar fi finanţat netransparent campania electorală şi cu „bani neclari”. Nichituş consideră că „nu există niciun motiv obiectiv pentru anularea rezultatului obţinut de Marina Tauber în turul întâi al alegerilor locale din Bălţi.”

„Spusele vicepremierului Republicii Moldova trezesc însă îngrijorare: un înalt oficial al statului afirmă că alegerile locale din Bălţi nu au fost desfăşurate corect, convingere exprimată în lipsa unei constatări în acest sens a autorităţii electorale centrale. Comisia Electorală Centrală nu a exprimat niciun punct de vedere în care s-ar constata incorectitudinea desfăşurării alegerilor locale în turul întâi la Bălţi. Mai mult, Promo-Lex, organizaţie specializată în monitorizarea procesului electoral, situată deasupra oricăror bănuieli de partizanat, prin vocea lui Nicolae Panfil, a spus că alegerile locale din 21 noiembrie au fost organizate eficient şi au fost valabile”, a afirmat Nichituş.

Potrivit lui, nicio altă instituţie a statului, Ministerul Afacerilor Interne ori Serviciul de Informaţii şi Securitate nu a emis vreun comunicat de presă care să pună sub semnul întrebării corectitudinea desfăşurării procesului electoral în municipiul Bălţi, declaraţie care ar susţine afirmaţiile făcute de oficialul moldovean.

„Declaraţia făcută de Andrei Spânu poartă greutatea funcţiei deţinute în statul moldovean de domnia sa, cea de vicepremier, şi poate fi interpretată, atât de actorii politici implicaţi în cursa electorală, cât şi de instituţiile internaţionale care observă desfăşurarea alegerilor, ca un amestec în procesul electoral”, a explicat Nichituş.

El e de părere că, în condiţiile în care alegerile nu s-au încheiat, sugestia indirectă făcută de Andrei Spânu, la o posibilă anulare a rezultatului alegerilor, trimite cu gândul la un precedent existent în Republica Moldova, cel al anulării rezultatului alegerilor din municipiul Chişinău de către o instanţă de judecată aflată în siajul lui Plahotniuc. 

„Nu vreau să cred că s-ar putea întâmpla aşa ceva. Ar însemna că nu există nici o deosebire între metodele folosite de fostul lider al Partidului Democrat din Moldova şi cele pe care le sugerează secretarul general al Partidului Acţiune şi Solidaritate”, a mai spus Nichituş.

Amintim că Marina Tauber, candidatul Partidului „ŞOR” pentru funcţia de primar al municipiului Bălţi, a câştigat detaşat primul tur al alegerilor locale noi din 21 noiembrie, învingându-i cu un scor zdrobitor pe ceilalţi concurenţi electorali. Mai exact, Marina Tauber a acumulat aproximativ 50 la sută din sufragii. Prin urmare, în data de 5 decembrie, va avea loc cel de-al doilea tur de scrutin, în cadrul căruia Marina Tauber va concura cu candidatul independent Nicolae Grigorişin.


Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite