Analiză: În ce condiţii este posibilă o coaliţie între PSRM-PDM

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi reprezintă o afacere riscantă, cooperarea politică cu Democraţii oferă un spaţiu de „coexistenţă”, care poate deveni util pentru Socialişti. Mai mult ca atât, constituirea coaliţiei de guvernare elimină presiunea unor alegeri anticipate organizate concomitent cu alegerile locale, scrie politologul Dionis Cenuşa într-un articol de analiză pentru Agenţia IPN.

În discursul său post-electoral, preşedintele Igor Dodon a specificat două puncte de reper majore, pe care el şi respectiv formaţiunea sa – PSRM - se va baza la constituirea coaliţiei de guvernare, subliniază politologul.

Primul punct de reper, examinat de Dionis Cenuşa, constă din cerinţa preşedintelui ca viitoarea guvernarea să aibă loc doar cu participarea partidelor politice. Astfel, preşedintele Dodon exclude în mod deschis sprijinirea oricărei coaliţii hibride, alcătuite prin dezmembrarea de fracţiuni parlamentare.

Asemenea mesaj reprezintă un avertisment faţă de orice tentativă din partea Democraţilor de a corupe sau intimida Socialiştii, după modelul folosit în 2015-2016 faţă de PCRM şi PLDM, reaminteşte politologul.

Al doilea principiu semnificativ, sugerat de către Igor Dodon, în opinia lui Dionis Cenuşa, este dezvoltarea unei „politici externe echilibrate”. Acest obiectiv implică reabilitarea relaţiei cu Rusia, promisă de către preşedintele Dodon de la începutul mandatului său, în 2016, argumentează Dionis Cenuşa.

Discursul despre re-echilibrarea politicii externe include un accent special pe lupta pentru interesele „pro-moldoveneşti”, care de asemenea necesită o relaţie prietenoasă cu Rusia. Politica externă „pro-Moldova” exprimă întocmai principiul de selectivitate, pe care atât Socialiştii, cât şi Democraţii, îl vizează în relaţia cu partenerii externi, în particular cu cei occidentali, explică politologul.

El consideră că o guvernare împreună cu Democraţii ar conţine multe necunoscute atât vizavi de multiplele slăbiciuni ale Socialiştilor, folosite ca pârghii de presiune, cât şi cu privire la strategia de supravieţuire politică a lui Vladimir Plahotniuc şi anturajul acestuia.

Politologul anticipează că PSRM-ul poate în orice moment să se retragă în cazul unei coaliţii cu Democraţii, lăsând Guvernul vulnerabil în faţa unei moţiuni de cenzură. Totodată, el opinează că, există o probabilitate ridicată că viitorul Parlament va lansa iniţiative de destituire a preşedintelui Dodon din funcţie, având în vedere prezenţa Blocului ACUM.

Din punct de vedere practic, pentru a coopera cu Democraţii şi a evita careva „capcane”, Socialiştii au nevoie de garanţii sub formă de re-distribuirea anumitor instituţii de stat şi neapărat lichidarea dosarelor penale, dacă acestea au fost iniţiate împotriva membrilor PSRM, evidenţiază politologul.

Este improbabilă stabilirea unui regim de transparenţă integrală şi reciprocă între cele două partide, dar elaborarea unor „linii roşii” de coexistenţă este esenţială, concluzionează Dionis Cenuşa.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite