Analiză: Socialiştii vor separarea geopoliticii de integrarea europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Delimitarea integrării europene de identitatea sa geopolitică face parte dintr-un experiment politic meticulos, desfăşurat de forţele proruse din Moldova. Acestea prioritizează caracterul tehnic şi financiar al integrării europene şi nu tolerează exclusivitatea orientării europene a Republicii Moldova, scrie politologul Dionis Cenuşa într-un articol de analiză pentru Agenţia IPN.

Din acest punct de vedere, percepţiile faţă de UE se aseamănă cu cele manifestate faţă de actori de dezvoltare, precum Banca Mondială, argumentează politologul.

Cu alte cuvinte, comentează acesta, relaţiile contractuale cu UE se vor respectate, dar descărcate de simbolism şi supuse unei abordări preponderent tehnice.

Această logică este confirmată de participarea guvernării moldovene, pe linie trilaterală, împreună cu Ucraina şi Georgia, la solicitarea de a asigura destule resurse financiare, pentru cele trei ţări asociate, în viitorul buget al UE, văduvit serios de Brexit, punctează Dionis Cenuşa.

În opinia lui, Socialiştii ar simula opoziţia anterioară exprimată faţă de tentativa “constituţionalizării” vectorului european. Acum aceştia vor să neutralizeze votarea unei declaraţii pro-europene, echivalată cu un soi de jurământ geopolitic.

Pe lângă dorinţa de a nu indispune partenerii săi naturali de la Moscova, preşedintele Igor Dodon pune accentul pe integrare europeană tehnică şi nu pe una geopolitică. Prin aceasta s-ar subînţelege apropiere de standardele europene, cu bani preferabil europeni, dar nu pentru aderarea ulterioară la UE, consideră politologul.

Din acest considerent, opinează Dionis Cenuşa, anularea Acordului de Asociere dispare ca necesitate, iar valorificarea acestuia poate deveni chiar benefică - pentru necesităţi pur tehnice şi de imagine.

Mai mult ca atât, state europene, precum Ungaria sau ţări membre ale Uniunii Economice Euroasiatice ca Armenia, servesc ca sursă de inspiraţie pentru a înţelege cum pot fi extrase beneficii materiale din relaţionarea cu UE, fără a urma obiective geopolitice, concluzionează politologul.

https://www.ipn.md/ro/socialistii-vor-separarea-geopoliticii-de-integrarea-europeana-opinie-7978_1071702.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite