Anatol Ţăranu: În criză regională actuală politica Chişinăului este de a nu irita Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anatol Ţăranu, ex-deputat.
Anatol Ţăranu, ex-deputat.

Politica R. Moldova vis a vis de criza de la frontiera ruso-ucraineană poate fi formulată astfel: „Să facem tot posibilul ca să nu irităm Rusia”. „Există raţionamente care vorbesc în favoarea acestei politici”, a menţionat Anatol Ţăranu, comentator politic, doctor în istorie, ex-ambasador al Republicii Moldova în Federaţia Rusă, în cadrul dezbaterii publice la IPN pe tema: „Ucraina ca scop final sau ca punct de pornire? Locul rezervat Moldovei”.

„Problema e că orice conflict se termină cu nişte înţelegeri. Va veni timpul când toţi se vor aşeza la masa de negocieri pentru a soluţiona acest mare conflict şi este absolut evident că dacă se va ajunge la o soluţie, se vor face şi anumite partajări. Partajările necesită şi anumite compromisuri. Fără compromisuri nu poţi să faci o înţelegere politică”, a explicat Anatol Ţăranu.

Ceea ce trebuie urmărit acum este de ce parte a compromisului va fi Republica Moldova sau de ce parte a partajărilor, a delimitărilor, care vor fi făcute. „E vorba de compromisuri pa care trebuie să le facă Occidentul şi Federaţia Rusă”, a explicat analistul politic. Acum este evident că pentru Occident principalul element Al ecuaţiei este Ucraina. Ucraina este punctul nevralgic al acestui conflict. Şi în jurul Ucrainei se vor face marile jocuri şi înţelegeri”, a notat Anatol Ţăranu.

„Poziţia Republicii Moldova, cel puţin sonor, (acum, n.r.) este foarte ambiguă. Chiar dacă la timpul respectiv poziţia aceasta a fost formulată în favoarea Ucrainei – „Crimeea este teritoriu ucrainean” – şi Republica Moldova trebuie să adere la Uniunea Europeană”, a remarcat Anatol Ţăranu. Analistul politic a evocat câteva dintre problemele care determină faptul ca vocea Republicii Moldova să nu fie atât de vocală în actuala criză ruso-ucraineană. „Problema gazului nu se va rezolva nici într-un fel. Rusia a demonstrat cum rezolvă problema gazului. În ceea ce priveşte gasterbaiterii, deocamdată încă nu s-a ajuns la momentul când Republica Moldova trebuie să fie presată la maximum”, a explicat Anatol Ţăranu.

„Acum pentru Rusia scopul principal este Ucraina. Dar va veni timpul şi se va ajunge şi până la Republica Moldova. Pentru mine principala întrebare este: în ce formulă va veni Republica Moldova la masa de negocieri? Poziţia noastră într-adevăr este slabă, noi nu dispunem de resurse. Iar în condiţiile când noi nici nu avem o poziţie tranşantă, ar putea să se întâmple că interesele noastre fundamentale vor fi pur şi simplu neglijate şi noi vom deveni parte a unui compromis, atunci când se vor face marile partajări. Acesta este pericolul major”, a specificat Anatol Ţăranu.

În situaţia actuală nu există soluţii bune pentru Republica Moldova. „Sunt soluţii rele şi mai puţin rele. Şi noi va trebui să alegem din acest arsenal foarte redus şi foarte neconvingător pentru Republica Moldova. Din acest punct de vedere eu aş prefera ca noi să avem o politică mult mai activă, o poziţie mult mai activă în privinţa acestui conflict. Noi nu putem să vorbim despre pericolul care vine din partea unităţilor paramilitare şi prezenţei militare ruse în Transnistria. Acesta este un pericol care nemijlocit ar putea să fie activat în cadrul acestui conflict, în caz dacă operaţiunile militare la scară largă vor fi puse pe rol”, a specificat Anatol Ţăranu.

În opinia expertului, Republica Moldova ar putea veni cu iniţiative de a lărgi operaţiunea de pacificare din Republica Moldova pe seama altor actori internaţionali, reieşind din faptul că regimul zonei de securitate, reglementat de acordul din 1992, în permanenţă este încălcat, în condiţiile în care această zonă este controlată în mare parte de pacificatorii ruşi şi forţele paramilitare. „Este foarte puţin probabil că în aceste condiţii putem să mizăm pe o realizare practică a acestei iniţiative – de a lărgi pe seama altor actori internaţionali misiunea de pacificare militară în Transnistria. Dar cel puţin o asemenea iniţiativă ar putea să fie una care se va discuta la viitoarele negocieri în caz dacă se va ajunge la ele”, a concluzionat Anatol Ţăranu.

Dezbaterea publică cu genericul „Ucraina ca scop final sau ca punct de pornire? Locul rezervat Moldovei” este ediţia a 223-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” a IPN, organizată cu sprijinul Fundaţiei germane Hanns Seidel.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite