Anatol Ţăranu, critici la adresa Maiei Sandu: „S-a gafat la strategia de dizolvare a Parlamentului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul deputat Anatol Ţăranu FOTO IPN
Fostul deputat Anatol Ţăranu FOTO IPN

Expertul politic Anatol Ţăranu critică strategia preşedintelui Maia Sandu de a insista pe declanşarea alegerilor parlamentare anticipate fără a ţine cont de situaţia pandemică şi economică din Republica Moldova şi de necesitatea învestirii unui Guvern plenipotenţiar care să gestioneze această criză.

„S-a gafat la strategia de dizolvare a Parlamentului. Întâi trebuia să fie bătălia pentru Guvern şi abia apoi să se purceadă la procedura de declanşare a alegerilor anticipate. Guvernul în situaţia de astăzi din Republica Moldova joacă un rol crucial, cel care deţine pârghiile guvernamentale, controlează procesul politic. S-a mers în exclusivitate pe declanşarea mecanismului şi dacă vor avea loc alegeri, vor avea loc în condiţii mai defavorabile, decât dacă Guvernul ar fi fost controlat de PAS”, a spus Anatol Ţăranu în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

Precizăm că Înalta Curte urmează să se pronunţe joi, 15 aprilie, cu privire la faptul dacă există sau nu circumstanţe de dizolvare a Parlamentului. Dacă Înalta Curte va constata că Parlamentul poate fi dizolvat ca urmare a două tentative eşuate de învestire a unui Guvern în termen de 90 de zile, atunci preşedintele Maia Sandu poate semna decretul de dizolvare a Parlamentului şi poate anunţa data alegerilor

Potrivit Codului Electoral, în cazul dizolvării Parlamentului, prin acelaşi decret al Preşedintelui Republicii Moldova se stabileşte data alegerii noului Legislativ. Alegerile anticipate vor avea loc peste cel puţin 60 de zile, dar nu mai târziu de 3 luni de la data dizolvării Parlamentului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite