Anatol Ţăranu: Negând o alianţă cu PDM, Blocul ACUM garantează o alianţă antieuropeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Negând o alianţă cu Partidul Democrat, blocul ACUM, de fapt, garantează o alianţă antieuropeană. În cazul în care PDM va face alianţă cu PSRM, cursul european al Republicii Moldova va scădea drastic din intensitate. De această părere este analistul politic Anatol Ţăranu şi a fost exprimată la emisiunea „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

„În cazul în care PDM va face alianţă cu PSRM, va fi nevoit să cedeze poziţii serioase în ceea ce priveşte cursul european şi în acest sens o să obţinem contrariul a ceea ce au promis ACUM-iştii în campania electorală, iar ei au promis că vor păstra cursul european, inclusiv prin faptul că vor pune capăt unei dominaţii oligarhice în Republica Moldova”, spune Anatol Ţăranu.

Analistul consideră că un potenţial program de guvernare între PDM şi blocul ACUM ar fi putut fi susţinut imediat de către reprezentanţii Partidului Popular European şi cei ai Partidului Socialist European şi se puteau obţine şi garanţii că finanţarea către Republica Moldova se va face în condiţiile în care vor fi respectate toate prevederile programului de guvernare.

Jurnalistul Vlad Darie consideră că „a venit timpul ca jucătorii politici mai serioşi să iasă pe scenă”. „Tăcerea este bună până la un moment. Prin tăcere demonstrezi o anumită seriozitate, dar vine momentul când lucrurile trebuie corectate pentru că electoratul nu mai poate aştepta”, spune ziaristul.

În opinia lui, la negocieri întotdeauna se alege valoarea cea mai importantă, valoarea supremă a unei formaţiuni politice. „Dacă ei (n.r. blocul ACUM) au declarat că valoarea lor cea mai importantă este integrarea europeană, păi integrarea europeană presupune deja crearea unei democraţii instituţionale care duce lupta împotriva corupţiei, împotriva fenomenelor negative în societate, creează un stat de drept cu instituţii independente şi libere. Deci, de aici trebuia să pornim”, afirmă Vlad Darie.

În opinia lui, dacă integrarea europeană este punctul ce uneşte două formaţiuni, atunci celelalte lucruri secundare trebuiau lăsate într-o parte.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite