Anatol Ţăranu: Următoarea guvernare de la Chişinău va fi creată sub influenţa factorului extern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cele două luni şi jumătate de la alegerile parlamentare din 24 februarie, Partidul Democrat intenţionat a lăsat deputaţii Partidului Socialiştilor şi cei din Blocul ACUM să discute despre formalizarea unei majorităţi parlamentare, mizând pe faptul că sunt puţine şanse ca aceste formaţiuni să ajungă la un numitor comun.

Însă evoluţia evenimentelor din ultimele săptămâni anticipează că cel mai probabil socialiştii vor guverna cu democraţii, sugerează comentatorul politic Anatol Ţăranu, fost deputat şi fost ambasador la Moscova.

„Din păcate, deciziile majore politice se iau nu doar la Chişinău, dar şi în alte părţi ale lumii. În cazul dat este vorba de influenţa Moscovei. Şi acest lucru este regretabil. Asta încă o dată vorbeşte despre suveranitatea limitată care este caracteristică Republicii Moldova. Eu cred că următoarea guvernare va fi creată în Republica Moldova sub influenţa factorului extern”, a menţionat Anatol Ţăranu într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

Cât despre discuţiile dintre deputaţii Blocului ACUM cu socialiştii, comentatorul politic consideră că există o mare ispită de a rezolva problema într-o manieră cardinală din partea Blocului ACUM. Dar, în acelaşi timp, frica majoră că asta ar putea duce la moarte politică îi face să fie foarte prudenţi, spune Anatol Ţăranu, care crede că reflexul de autoconservare îi va face să renunţe la acest proiect de a face o alianţă cu socialiştii.

„PDM are ce oferi eventualului partener. Se va face o împărţeală, cum este de obicei caracteristic pentru politicul moldovenesc, vor fi partajate activele, totul va depinde de măiestria celor care vor negocia, de dosarele de kompromat de care dispun potenţialii parteneri şi, în ultimă instanţă, guvernarea va fi creată pentru Partidul Democrat. Anume cu socialiştii. Şi va fi creată această guvernare şi-i păcat, fiindcă va avea de pierdut cursul european. Eu nu vorbesc despre pierderea completă a cursului european, vorbesc despre scăderea intensităţii”, precizează comentatorul.

Întrebat dacă PDM ar fi perdant în cazul unei coaliţii cu PSRM, Anatol Ţăranu a declarat că democraţii ar pierde o parte din influenţa lor politică pe care au avut-o în mandatul Parlamentului precedent. „Acum noi continuăm să păstrăm tot mai multe şanse de a avea o guvernare PD-PSRM, dar apariţia unei asemenea coaliţii defel nu înseamnă dispariţia pericolului anticipatelor”, susţine comentatorul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite