Andrei Năstase: Constat cu îngrijorare că mafia imobiliară este tot mai aproape de realizarea unei scheme frauduloase de proporţii în Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO privesc.eu
FOTO privesc.eu

Liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, se arată îngrijorat „că mafia imobiliară, coordonată unipersonal de beneficiarul său plenar, Plahotniuc, este tot mai aproape de realizarea unei scheme frauduloase de proporţii având drept finalitate o construcţie abuzivă într-un spaţiu verde din centrul Capitalei”

„Consiliul Naţional al Monumentelor Istorice, în mod obscur a aprobat deja schiţa de proiect a clădirii cu 10 etaje care urmează să fie construită în locul cafenelei Guguţă, din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, susţine Andrei Năstase, potrivit unui comunicat de presă emis de formaţiunea sa.

Preşedintele PDA afirmă că „toată operaţiunea se produce cu implicarea justiţiei capturate, care permite nu doar furtul miliardelor din bănci, furtul a sute de mii de voturi, ci şi a bunurilor imobiliare, pe care au pus ochiul gruparea de escroci”. 

„Se cunoaşte că, în pofida voinţei Consiliului municipal privind neadmiterea privatizării terenului aferent cafenelei şi interzicerea construirii acolo a unei clădiri supraetajate, judecătorii lui Plahotniuc, substituind voinţa a circa un milion de cetăţeni ai municipiului, au luat deja o decizia abuzivă de a permite coordonatorului guvernarii cleptocrate şi al justiţiei corupte de a construi ce vrea şi unde vrea”, a declarat Năstase.

În această situaţie, PDA cere „demararea următoarelor acţiuni de ordin juridic, care pot impiedica construcţia în locul cafenelei Guguţa a unui centru de business”:

1. Consiliul municipal, în conformitate cu art. 11 al Legii privind delimitarea proprietăţii publice, art. 75 al Legii privind administraţia publică locală şi art. 6 al Legii cu privire la statutul municipiului Chişinău, să ia decizia ca terenul pe care este amplasată actualmente cafeneaua, să treacă din domeniul privat în domeniul public al municipiului Chişinău. Prin această decizie nu se poate interzice construcţia, însă terenul din domeniul public nu va putea fi înstrăinat,  depus în capitalul social al unor entităţi economice, supus urmăririi silite şi nu poate fi obiectul unei garanţii reale. Aşadar, atractivitatea ideii de a construi ceva pe un teren, care nu este pasibil privatizării, scade substanţial. 

2. Apoi administraţia primăriei urmează să examineze minuţios temeiurile pentru rezilierea contractului de arendă cu firma Regala Imobilă. În cazul în care se constată că există circumstanţe juridice, care atestă încălcarea condiţiilor arendei de către firma respectivă, primăria va demara procedura de desfacere a contractului respectiv.

3. Consiliul municipal nu va accepta modificarea codului zonal pentru demararea construcţiei centrului de business şi va monitoriza riguros ca primăria să nu elibereze un certificat de urbanism pentru lucrările de proiectare a edificiului.

„Dar până la realizarea acestor măsuri urgente, chemăm cetăţeni responsabili să fie prezenţi cât mai frecvent în zona actualei cafenele Guguţă, astfel încât să nu admitem demararea lucrărilor de demolare/construcţie”, se spune în declaraţia lui Năstase.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite