Andrei Năstase: Există riscul ca Dodon, Şor şi Plahotniuc să vină cu o majoritate formalizată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Năstase FOTO IPN
Andrei Năstase FOTO IPN

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, spune că este puţin probabil să existe surprize în timpul primei tentative de învestire a Guvernului şi că miza cea mare o reprezintă cea de-a doua tentativă, transmite IPN.

Potrivit preşedintelui Platformei DA, „coaliţia tacită PSRM-Şor” şi-ar putea oficializa relaţia după prima tentative eşuată de învestire a Guvernului Gavriliţa şi i-ar putea prezenta preşedintelui Sandu un candidat la funcţia de prim-ministru.

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase spune că formaţiunea sa rămâne consecventă în declaraţii şi nu va susţine candidatura Nataliei Gavriliţa la funcţia de prim-ministru. Mai mult, Năstase se arată sceptic că aceasta va obţine vot de încredere din partea Parlamentului din prima tentativă.

„Riscul mare este ca în timpul celei de-a doua tentative să vină Dodon, Şor, Plahotniuc cu o majoritate formalizată. Potrivit deciziei Curţii Constituţionale, candidatul propus de o majoritate formalizată nu mai poate fi respins. Cred că va găsi o faţă curată şi s-ar putea să n-ai ce să le reproşezi”, a declarat Andrei Năstase în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV.

În contextul necesităţii declanşării alegerilor parlamentare anticipate, Năstase spune că Platforma DA va depune eforturi pentru a-şi convinge electoratul că merită să se regăsească în următorul Parlament. Mai mult, Năstase a dat de înţeles că agreează ideea unui bloc electoral cu PAS, deşi anterior preşedintele interimar al PAS Igor Grosu a anunţat că formaţiunea sa merge pe cont propriu în alegeri.

„Am luat act de poziţia dlui Grosu, care a spus că vor merge singuri în alegeri. Nu noi am fost cei care au decis destrămarea blocului ACUM. Platforma DA a militat şi militează pentru unitate în interesul cetăţenilor”, a mai spus  Andrei Năstase.

Conform Constituţiei, dreptul de a desemna candidatura primului ministru îl are o majoritate parlamentară constituită în mod oficial. În lipsa acesteia, misiunea de a înainta Parlamentului candidatura premierului îi revine şefului statului. Dacă Parlamentul nu reuşeşte să numească primului ministru şi Guvernului în ansamblu din două tentative, apare condiţia de dizolvare a Legislativului şi anunţarea alegerilor parlamentare anticipate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite