Politică

articolul anterior articolul urmator

Andrei Năstase nu vede o problemă că Domnica Manole este propusă judecător la CCM, chiar dacă a picat concursul: „A luptat cu vechiul regim”

1
15 Aug 2019 15:30:07
Autor: Iurii Botnarenco
Domnica Manole, prezentă la evenimentul organizat cu ocazia zilei de naştere a lui Andrei Năstase
Domnica Manole, prezentă la evenimentul organizat cu ocazia zilei de naştere a lui Andrei Năstase

Liderul PPDA, Andrei Năstase, nu vede o problemă Domnica Manole, persoană apropiată de PPDA, este propusă în funcţia de judecător la Curtea Constituţională, în pofida faptului că, de fapt, concursul pentru ocuparea funcţiei respective a fost câştigat de alţi candidaţi - Nicolae Eşanu şi Vladimir Grosu. Năstase recunoaşte că Manole a fost propusă pentru această funcţie şi pentru că a participat la protestele organizate de Blocul ACUM faţă de PDM.

„Aceste concursuri nu erau stabilite de lege. A fost o iniţiativă nobilă, dar iată că s-a soldat cu nişte rezultate care au fost respinse de societatea civilă, de mediul de experţi. E adevărat că în timp ce unii erau în stradă, se băteau cu regimul, îşi riscau viaţa, carierile, alţii stăteau bine-merci şi se pregăteau pentru tot felul de concursuri. În ce priveşte Domnica Manole. Este un om respectat în societate şi a luptat cu vechiul regim. E important că a luptat cu nedreptăţile, pentru apărarea drepturilor omulul. Eu consider că se califică şi este recomandată de CV-ul său, pentru faptele sale din spaţiul public pentru a ocupa o asemenea funcţie”, a declarat Andrei Năstase într-o conferinţă de presă.

Decizia Parlamentului este una surprinzătoare, după ce Comisia juridică, numiri şi imunităţi din cadrul Parlamentului a selectat, pe 24 iulie, în urma unui concurs, câştigătorii pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională din partea Legislativului. Aceştia sunt ex-ministrul Justiţiei din perioada februarie-iunie 2015, Vladimir Grosu, cel care a deţinut şi funcţia de vicemnistru între 2011-2015, şi fostul viceministru al Justiţiei din perioada 2004-2009, Nicolae Eşanu, care din noiembrie 2017 deţine funcţia de secretar de stat al Ministerului Justiţiei. 

În total, în concurs au fost admişi 16 candidaţi, printre care chiar şi Domnica Manole, care însă nu a trecut concursul.

Ex-premierul Pavel Filip a criticat decizia respectivă a deputaţilor ACUM şi PSRM, subliniind că „Unul nici măcar nu a fost în concurs, cealaltă a picat şi concursul de la Parlament, şi cel de la Guvern (şi a candidat cu nr. 29 pe lista blocului ACUM la alegeri)”.

De menţionat că Domnica Manole a participat activ la mai multe proteste organizate de Blocul ACUM, pe atunci în opoziţie, faţă de diverse acţiuni ale guvernării PDM. Totodată, Manole a candidat la funcţia de deputat din partea Blocului ACUM, în alegerile din 24 februarie, în circmscripţia Cimişlia, fiind învinsă de democratul Dumitru Diacov. Într-o Notă expediată de ministra Justiţiei, Olesea Stamate, către Consiliul Superior al Magistraturii, în contextul numirii în funcţie a judecători la CCM din partea CSJ, ministra a îndemnat CSM să ia în calcul poziţia ministerului, că Domnica Manole nu ar trebui să se regăsească în funcţia de judecător la CCM.

De partea cealaltă, Dumitru Pulbere a activat în ultima perioadă la Preşedinţie, fiind preşedintele Comisiei pentru constituţionalitate şi drepturile omului. ZdG a scris, în cadrul unei investigaţii, că Pulbere locuieşte într-o casă în valoare de 1 milion de dolari.

Amintim că alţi doi candidaţi la funcţia de judecători la Curtea Constituţională, Liuba Şova şi Nicolae Roşca, au fost numiţi în funcţie din partea Guvernului joi, 15 august, în cadrul şedinţei Cabinetului de Miniştri, condus de premierul Maia Sandu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Taboră Taboră
15.08.2019, 23:04:12

https://curaj.tv/2019/08/13/scrisoare-deschisa-celor-care-au-ales-judecatori-la-cc/

Modifică Setările