Andrei Năstase promite o pensie minimă de 2.500 de lei, după ce Maia Sandu a spus că va pleda pentru o pensie minimă de 2.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Nastase si Maia Sandu privesc.eu

A început lupta electorală pentru voturile pensionarilor. Candidatul Platformei DA pentru prezidenţialele din 1 noiembrie, Andrei Năstase, afirmă că în următorii patru ani va aduce bani suficienţi la bugetul de stat încât pensia minimă să poată fi majorată la cel puţin 2.500 de lei. Anunţul liderului Platformei DA vine la doar o săptămână după ce candidatul PAS, Maia Sandu, a promis că în mandatul ei pensia minimă va fi ridicată la 2.000 de lei.

„Personal, împreună cu echipa Platformei DA, vom face totul ca pensia minimă în R. Moldova să fie de peste 2.500 de lei. Repet, nicio pensie în R. Moldova nu trebuie să fie mai mică de 2.500 de lei şi acest lucru se poate. Pentru a atinge acest obiectiv e nevoie de aproximativ 3.5 miliarde de lei, iar noi planificăm ca în următorii 4 ani să asigurăm venituri suplimentare în buget de minim 20 de miliarde de lei, prin atragerea de investiţii străine, prin strivirea schemelor din cadrul achiziţiilor publice, prin combaterea economiei tenebre, prin anularea unor facilităţi fiscale arbitrare, prin impozitarea suplimentară a unor luxuri şi vicii”, a spus Andrei Năstase într-un briefing de presă.

Năstase s-a lăudat cu mai multe iniţiative ale Platformei DA menite să contribuie la majorarea pensiilor, însă care au fost respinse de actuala majoritate parlamentară. Totodată, liderul Platformei DA a aruncat săgeţi subtile în direcţia Maiei Sandu, dând de înţeles că iniţiativa ei de majorare a pensiilor este una populistă.

„Solicităm din partea celorlalte fracţiuni din Parlamentul R. Moldova să prezinte cel puţin o singură iniţiativă parlamentară, un singur proiect de lege prin care să demonstreze că preocuparea lor actuală pentru creşterea pensiilor nu este doar electorală. Vă spun eu - nu există aşa ceva. Motiv pentru care îndemn toţi pensionarii din R. Moldova să facă diferenţa dintre promisiunile electorale ale celorlalte partide şi grija sinceră a Platformei DA pentru rezolvarea problemelor cu care părinţii şi bunicii noştri se confruntă în fiecare zi”, a declarat Năstase.

Recent, lidera PAS, Maia Sandu, a anunţat că, dacă va ajunge în funcţia de şef de stat după alegerile din 1 noiembrie, va propune Parlamentului să adopte o hotărâre prin care iniţiativa de majorare a pensiei minime la nivelul de 2.000 de lei să devină obiectiv naţional.

„În calitate de preşedinte, voi îndemna Parlamentul, indiferent de ideologiile partidelor din parlament, să-şi asume acest obiectiv printr-o hotărâre comună a tuturor deputaţilor. E vremea să unim societatea în jurul unor asemenea obiective naţionale comune. Indiferent de limba vorbită sau etnie, ideologie politică sau vârstă, cu toţii ne dorim ca părinţii, bunicii noştri să aibă pensii bune”, a declarat Maia Sandu într-un briefing de presă.

Lidera PAS susţine că pentru majorarea pensiei minima până la 2.000 de lei este nevoie de circa 3 miliarde de lei anual. Potrivit ei, aceşti bani vor veni din „economiile pe care le vom face, oprind schemele de corupţie”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite