Andrei Popov admite scenariul alegerilor parlamentare anticipate în 2017:  Dacă se reuşeşte trecerea la sistemul electoral mixt, puterea nu se va teme de alegeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul viceministru al Afacerilor Externe şi ex-ambasadorul Moldovei la Viena, Andrei Popov, a declarat că cei care îşi doresc alegeri parlamentare anticipate ar putea să le aibă în 2017. Asta, doar în cazul în care guvernarea reuşeşte să implementeze sistemul electoral mixt, fapt ce le-ar garanta victoria.

„Alegerile anticipate chiar s-ar putea întâmpla. Eu probabil voi spune şi în ce condiţii. În cazul în care se reuşeşte trecerea la sistemul electoral mixt, eu cred că asta va fi sarcina principală pentru guvernare în 2017, puterea nu va avea de ce să se teamă de alegeri anticipate, care în condiţiile unui sistem electoral mixt le garantează cel puţin 2/3 din voturile din circumscripţiile uninominale, iar partidele de opoziţie proeuropeană au foarte puţine resurse şi structuri în teritoriu şi mijloace, pentru a contracara impactul campaniei de susţinere a candidaţilor puterii”, a declarat Andrei Popov într-o postare video pe Facebook marţi, 27 decembrie.

Amintim că preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, şi-a reiterat poziţia şi după învestirea sa în funcţie în ceea ce priveşte dorinţa de a provoca alegeri parlamentare anticipate în 2017. Totodată, ceilalţi lideri de opoziţie, precum Maia Sandu, Andrei Năstase şi Renato Usatîi, de asemenea pledează pentru anticipate.

Fostul lider al PDM, Marian Lupu, dar şi preşedintele de onoare al formaţiunii, Dumitru Diacov, au confirmat recent în cadrul unor emisiuni că vor promova ideea schimbării sistemului electoral din Moldova din proporţional în mixt, fapt ce ar permite ca 50 de deputaţi să fie aleşi pe circumscripţii uninominale, din partea raioanelor şi oraşelor ţării.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite