Andrei Popov: Faptul că Guvernul Maiei Sandu nu are acces la instituţii nu îl face pe acesta mai puţin legal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Popov

Faptul că un Guvern nu are acces la instituţiile sale nu îl face pe acest executiv mai puţin potent sau legal. Faptul că temporar Guvernul Maiei Sandu îşi organizează şedinţele în Parlament cu constrângerea de rigoare nu îl face mai puţin funcţional.

Declaraţia aparţine lui Andrei Popov, şeful cabinetului noului ministru de externe, Nicu Popescu şi a fost făcută la emisiunea „Puterea a patra” de la postul de televiziune N4, transmite IPN.

Andrei Popov spune că noul ministru s-a întâlnit ieri cu secretarul de stat pentru afaceri europene al Ministerului Afacerilor Externe din Franţa, care ulterior a postat un mesaj pe reţelele de socializare prin care l-a recunoscut pe Nicu Popescu drept ministru de externe al Republicii Moldova şi cu care a vorbit despre necesitatea asigurării unei tranziţii paşnice a puterii. „Noţiunea de „tranziţie” este cheia, înseamnă că lumea nu doar recunoaşte legalitatea actualelor autorităţi – Parlamentul, majoritatea parlamentară şi Guvernul condus de Maia Sandu, dar vorbeşte foarte tranşant despre necesitatea asigurării tranziţiei de la fosta putere, la actuala”, a menţionat şeful cabinetului.

De asemenea, Andrei Popov susţine că este fără precedent situaţia în care secretarul general al Consiliului Europei să pună la îndoială corectitudinea deciziilor Curţii Constituţionale de la Chişinău. „Am vorbit cu experţii care spun că nu-şi mai aduc aminte ca secretarul general al Consiliului Europei sau un alt funcţionar al acestei instituţii să se exprime pe jurisdicţia unei Curţi Constituţionale a vreunui stat membru la Consiliu”, menţionează şeful cabinetului.

Andrei Popov spune că noul ministru a făcut un apel către toţi diplomaţii Republicii Moldova să nu facă diplomaţie de partid. Despre chemarea ambasadoarei Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii, Andrei Popov spune că diplomata este chemată pentru consultări. „A fost scris un text prin care autorităţile americane au fost informate că orice acţiuni din partea doamnei Bălan nu reprezintă poziţia oficială a Republicii Moldova”, spune şeful cabinetului ministrului de externe.

Andrei Popov spune că nu cunoaşte de vreo altă intenţie de a fi rechemaţi şi alţi ambasadori ai Republicii Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite