Andrei Popov: Sistemul electoral uninominal are multe avantaje, însă în cazul Moldovei va pava drumul pentru un Guvern condus de Plahotniuc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul executiv al Institutului de Iniţiative Strategice, fostul ambasador al Moldovei la Viena, Andrei Popov, consideră că implementarea sistemului de vot uninominal în Moldova, precum a propus liderul PDM, Vlad Plahotniuc, va avantaja doar două partide, şi anume PSRM şi PD. Potrivit lui, în acest caz vor avea de câştigat doar partidele cu resurse mediatice, cu potenţial financiar mare şi care au control asupra elitelor locale.

„Foarte mulţi oameni nu vor merge cu sigla Partidului Democrat. Există certitudinea că majoritatea candidaţilor locali nu vor scoate drapelul PD în faţă. Mai mult decât atât, mulţi vor încăleca agenda criticii guvernului - opoziţiei. Dar după ce se văd în Parlament, grămăjoară se vor aduna şi vor susţine fracţiunea cea mai puternică şi influentă, fracţiunea PD. Sistemul electoral mixt sau uninominal are multe avantaje în circumstanţe ideale, dar în cazul Republicii Moldova va pava drumul pentru un Guvern condus de Vlad Plahotniuc”, a declarat Popov în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la JurnalTV.

În opinia sa, schimbarea sistemului electoral din cel proporţional (existent la moment) în cel uninominal (toţi deputaţii sunt aleşi pe liste de circumscripţie) va defavoriza procesele democratice din Moldova şi va fi o lovitură asupra sistemului de partide. El nu neagă că acest sistem este unul bun, însă nu în condiţiile Republicii Moldova.

În plus, fostul ambasador e de părere că între Vlad Plahotniuc şi Igor Dodon vor avea loc unele negocieri în acest context şi se va ajunge la un compromis, care ar însemna renunţarea la sistemul uninominal şi trecerea la cel mixt. ( 50 de deputaţi aleşi pe circumscripţii, 51 pe liste de partid)

„Există suficiente motive şi reacţia rapidă, imediată a preşedintelui Dodon desfăşurată în multe paragrafe, în care nu critică niciodată sistemul mixt, ci promite că sistemul uninominal nu va trece, mă face să cred că există o anumită convergenţă tactică de interese şi că de fapt, pasul următor vor fi negocierile”, a subliniat Andrei Popov.

Amintim că liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a anunţat luni, 6 martie, despre iniţierea unei campanii de informare privind necesitatea implementării sistemului electoral uninominal, ce presupune ca toţi deputaţii să fie aleşi nu pe liste de partid, precum este acum, dar pe circumscripţii uninominale. 

Igor Dodon, preşedintele PPDA, Andrei Năstase, şi cel al PAS, Maia Sandu, de asemenea s-au exprimat împotriva schimbării sistemului electoral în favoarea celui uninominal. Chiar şi partenerul de guvernare al lui Plahotniuc, Mihai Ghimpu, a declarat că nu va susţine iniţiativa respectivă.

Pe 19 aprilie 2013, PD, PLDM, deputaţii neafiliaţi şi deputaţii liberal-reformatori au votat proiectul de lege privind implementarea sistemului electoral mixt. Pentru acest proiect au votat 63 de deputaţi şi zero împotrivă.

Iniţiativa legislativă a fost înaintată de prim-vicepreşedintele PDM, Vlad Plahotniuc. Atunci democratul afirma că acest fapt ar responsabiliza deputaţii, dar şi „odată cu trecerea la votul uninominal va apărea motivaţia de a promova în Parlamentul Republicii Moldova şi exponenţii direcţi ai alegătorilor din regiunea transnistreană, ceea ce lipseşte în sistemul actual”.

Plahotniuc nu a reuşit însă să se bucure prea mult de această lege, deoarece la câteva săptămâni, pe 3 mai 2013, liberal-democraţii (care votase pentru sistemul mixt) au votat pentru abrogarea legii, de data asta cu ajutorul voturilor celor din Partidul Comuniştilor.

Deputatul PLDM Tudor Deliu îşi motiva decizia formaţiunii în felul următor: „Proiectul de Lege de la bun început a fost introdus pe agenda Legislativului cu grave încălcări procedurale. El nu a fost supus expertizei anticorupţie, nu avea avizele Guvernului, CEC-ului, comisiilor permanente ale Parlamentului Republicii Moldova”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite