Andrian Candu: În septembrie deputaţii ar putea lua o decizie privind revizuirea legislaţiei electorale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În a doua jumătate a lunii septembrie, deputaţii ar putea lua o decizie în ceea ce priveşte legislaţia electorală. Aceasta după ce Comisia parlamentară juridică va efectua o analiză amplă a legislaţiei electorale şi va prezenta un raport în acest sens. Declaraţiile au fost făcute de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, la o ediţie specială a emisiunii „Moldova în Direct” de la postul public de televiziune Moldova 1, transmite IPN.

Andrian Candu spune că legislaţia electorală trebuie revăzută pentru a nu ajunge într-o asemenea situaţie cum a fost nevalidarea scrutinului local din municipiul Chişinău.

„Poate Codul nostru electoral, care este din 1996, nu corespunde pe anumite chestiuni cu ziua de astăzi, poate ar fi cazul să-l modificăm şi să scoatem restricţiile din ziua alegerilor”, spune Andrian Candu.

Potrivit lui, există multe semne de întrebare în ceea ce ţine de legislaţia electorală şi trebuie găsite răspunsuri şi soluţii, mai ales pentru că alegerile parlamentare vor avea loc în baza sistemului mixt de vot. Şeful legislativului speră că în a doua jumătate a lunii septembrie Comisia parlamentară juridică să prezinte raportul privind analiza legislaţiei electorale şi deputaţii să ia o decizie în acest sens.


În ceea ce ţine de relaţiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană ca urmare a nevalidării scrutinului local, Andrian Candu spune că neînţelegerile ce au apărut vor fi depăşite, iar Moldova va continua parcursul său european. „Suntem pentru o guvernarea pro-europeană. Cele mai apropiate de noi sunt partidele Partidul Acţiune şi Solidaritate şi Partidul Politic Demnitate şi Adevăr. Există potenţial de a forma o alianţă cu PAS şi PPDA”, a mai spus şeful legislativului.

Şeful legislativului spune că relaţiile cu UE ar putea fi îmbunătăţite şi că ar exista posibilităţi de deblocare a asistenţei macrofinanciare din partea UE.

„Noi vrem ca lucrurile să găsească o anumită soluţie, adică să evolueze în aşa fel încât să găsim soluţii pentru a depăşi această neînţelegere. Iată de ce, în luna septembrie, vom invita reprezentanţi ai UE să le arătăm şi ce s-a făcut în privinţa Hotărârii care a fost votată în Parlamentul Republicii Moldova, să vedem care sunt alte rezultate, să fie evaluate rezultatele şi s-ar putea ca decizia să se schimbe în luna septembrie. Inclusiv, în luna septembrie s-ar putea să apară o altă Rezoluţie în Parlamentul European”, a declarat preşedintele Parlamentului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite