Andrian Candu a avut o întrevedere cu Recep Erdogan. Liderul de la Ankara ar putea vizita Chişinăul până la sfârşitul acestui an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a avut o întrevedere miercuri, 13 septembrie, cu preşedintele Turciei, Recep Erdoğan Ankara. În timpul întâlnirii, oficialii au trecut în revistă succesele relaţiilor moldo-turce şi implementarea a noi proiecte care vor duce la fortificarea lor.

Erdogan a declarat că cele două ţări trebuie să impulsioneze şi mai mult investiţiile şi comerţul, astfel încât în scurt timp, să ajungă la schimburi comerciale de 1 miliard de dolari.

Tot în acest context, părţile au discutat şi despre posibilitatea de a simplifica circulaţia cetăţenilor. Andrian Candu a dat asigurări că autorităţile de la Chişinău vor examina şi vor răspunde foarte curând la solicitarea Turciei de a le permite cetăţenilor turci să călătorească în Moldova doar în baza buletinului de identitate.

Şeful de la Ankara a abordat subiectul privind relaţiile atât la nivel executiv, cât şi legislativ cu UTA Găgăuzia. Erdoğan a apreciat îmbunătăţirea vizibilă a acestora şi a declarat că Găgăuzia este un element important în relaţiile moldo-turce.

„Chiar dacă nu avem graniţă comună, avem relaţii strânse datorită Găgăuziei care reprezintă un pod de prietenie între Republica Moldova şi Turcia”, a precizat liderul de la Ankara.

Oficialii au vorbit şi despre riscurile şi provocările de securitate din regiune. Preşedintele Erdoğan a menţionat că Turcia condamnă orice formă de separatism şi a declarat că statul pe care îl conduce îi va încuraja mereu pe găgăuzi să se integreze în procesele din Republica Moldova, să înveţe limbile găgăuză şi română şi să participe activ în treburile interne.

Andrian Candu i-a mulţumit pentru susţinerea Republicii Moldova, atât la nivel economic, politic, cât şi social, în ţara noastră fiind implementate diverse proiecte prin intermediul TIKA în domenii precum alimentarea cu apă potabilă, igienă, sănătate, educaţie ş.a.

Speakerul Legislativului de la Chişinău l-a invitat pe preşedintele turc să viziteze Republica Moldova. La rândul său, Recep Tayyip Erdoğan a menţionat că va încerca să efectueze o vizită la Chişinău până la sfârşitul acestui an.

La întrevederea cu şeful statului turc, Andrian Candu a fost însoţit de Preşedintele Marii Adunări Naţionale a Republicii Turcia, Ismail Kahraman, Preşedintele Adunării Populare a UTA Găgăuzia, Vladimir Cîssa şi de Delegaţia parlamentară, din care au făcut parte deputaţii Anatolie Zagorodnîi, Nicolae Dudoglo şi Nae-Simion Pleşca.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite