Andrian Candu: După parlamentarele din 24 februarie, lucrurile vor reveni la pragmatism în relaţia cu UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO parlament.md
FOTO parlament.md

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, consideră că după alegerile parlamentare din 2019 în Republica Moldova, dar şi după alegerile din Parlamentul European, relaţia cu UE va reveni la pragmatismul necesar al beneficiilor reciproce. Potrivit lui, pe alocuri relaţia cu UE în 2018 nu a fost bazată pe pragmatism, dar pe emoţii politice, transmite IPN.

Şeful legislativului spune că integrarea europeană rămâne prioritatea numărul unu a  Republicii Moldova şi că doar acest model de dezvoltare este fiabil pentru ţară. „Cu regret, uneori, relaţia cu UE, mai ales în 2018, nu a fost bazată pe pragmatism, dar pe emoţii politice, reacţii politice şi afiliere politică”, a spus Andrian Candu la emisiunea „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV.

Potrivit lui, în Parlamentul European există o majoritate deţinută de Partidul Popular European, care a avut drept partener în Republica Moldova pe Partidul Liberal Democrat, aflat mai mulţi ani la guvernare. „Atunci susţinerea era alta, toleranţa era alta, se tolerau foarte multe greşeli, inclusiv. În momentul în care nu mai există la putere un exponent al Partidului Popular European, lucrurile au deraiat din punctul de vedere al relaţiei de afinitate politică”, este de părere şeful legislativului.

Preşedintele Parlamentului s-a referit şi la securitatea informaţională, menţionând că Republica Moldova este atacată cibernetic aproape în fiecare zi. De aceea este necesară o strategie de securitate informaţională prin care să fie creată o platformă specială şi capacităţile instituţionale necesare pentru a ţine piept provocărilor cibernetice. „În ziua precedentelor alegeri, noi am fost atacaţi de 754 de mii de ori asupra sistemelor noastre: serverele Parlamentului, Guvernului. Întotdeauna suntem atacaţi şi trebuie să creăm apărare cibernetică”, a menţionat şeful legislativului.

Referindu-se la următoarele alegeri parlamentare, Andrian Candu susţine că este candidat doar pe lista de partid a PDM şi nu va pretinde la nicio circumscripţie uninominală.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite