Andrian Candu susţine ideea creării unei baze de date comune a potenţialilor investitori în ţările din Regiunea Mării Negre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Republica Moldova susţine ideea creării unei baze de date comune a potenţialilor investitori şi exportatori din ţările membre ale Organizaţiei Cooperării Economice la Marea Neagră pentru facilitarea schimbului de date şi atragerea de investiţii, precum şi mai multe iniţiative comune pentru întreprinderile mici şi mijlocii.

Declaraţia a fost făcută miercuri, 16 mai, de preşedintele Parlamentulu,i Andrian Candu, la Summitul preşedinţilor parlamentelor statelor membre OCEMN, cel mai înalt for organizat cu ocazia aniversării a 25-a a APCEMN. 

„Noi suntem foarte interesaţi de consolidarea cooperării directe cu mediul de afaceri şi facilitarea parteneriatelor public-privat, în vederea răspunderii adecvate la necesităţile provocărilor regionale şi pentru a oferi sectorului privat oportunităţi comerciale în regiunea Mării Negre”, a menţionat Andrian Candu.

Potrivit speakerului, regiunea Mării Negre devine din ce în ce mai importantă pentru Europa, SUA şi alte puteri majore, iar parlamentele membre ale APCEMN au un rol deosebit în consolidarea cadrului legislativ pentru creşterea economică şi integrarea socială, dezvoltarea surselor noi şi regenerabile de energie, precum şi asigurarea păcii şi securităţii în regiunea Mării Negre.

„Cu 25 de ani în urmă, OCEMN a fost una din puţinele iniţiative din perioada post-sovietică care a reuşit să unească statele din regiunea Mării Negre într-o comunitate regională. Doar cu suportul parlamentelor, care au asigurat baza legală pentru cooperarea economică, comercială, socială şi politică dintre ţările membre, a fost posibil ca OCEMN să devină un actor de încredere, proactiv şi constructiv în regiune”, a subliniat Candu.

Andrian Candu s-a referit la provocările cu care se confruntă ţările din regiunea Mării Negre, cum ar fi incertitudinea politică şi economică, terorismul, tensiunile dintre state, conflictele îngheţate şi conflictele active mai recente. Potrivit Speakerului, conflictele locale constituie o sursă serioasă de instabilitate regională.

„Costurile politice, sociale şi economice ale conflictelor separatiste din Republica Moldova, Georgia, Azerbaidjan şi Ucraina au sporit în mod serios dificultăţile inerente deceniilor de tranziţie. Indiferent de aspiraţiile statelor noastre din punctul de vedere al dezvoltării economice, nu avem altă opţiune decât să interacţionăm şi să cooperăm mai mult, să facem afaceri reciproc avantajoase şi să descoperim noi oportunităţi pe care această regiune are să ni le ofere”, a subliniat preşedintele Parlamentului.

Andrian Candu a amintit că, prin semnarea Acordul de Asociere cu UE, inclusiv Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, cele 3 ţări au reconfirmat că viitorul lor politic şi economic ţine de integrarea europeană.

„Dorim ca eforturile noastre să contribuie la restabilirea regiunii Mării Negre ca zonă de pace, cooperare şi dezvoltare”, a declarat Preşedintele Parlamentului.

Republica Moldova cooperează în cadrul mai multor programe şi iniţiative regionale ale APCEMN în domenii precum economie, comerţ, transport, energie, mediu, turism, educaţie, ştiinţă şi tehnologie. Doar în 2017, volumul comerţului Republicii Moldova cu ţările membre ale OCEMN a constituit 3.4 miliarde de dolari SUA sau circa 47% din volumul total al comerţului.

În acest an, APCEMN marchează 25 de ani de la fondare. APCEMN a fost creată în 1993, la Istanbul, de reprezentanţii parlamentelor din 9 ţări – Albania, Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova, România, Federaţia Rusă, Turcia şi Ucraina. APCEMN reprezintă o platformă importantă pentru consolidarea cooperării regionale şi valorificarea potenţialului economic între statele membre.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite