ANI a dispus confiscarea a 770.000 de lei ce aparţin deputatului Alexandru Jizdan şi a sesizat Procuratura Generală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Jizdan FOTO Sputnik/Miroslav Rotari
Alexandru Jizdan FOTO Sputnik/Miroslav Rotari

Deputatul PDM Alexandru Jizdan riscă să rămână fără 770.000 de lei, după ce Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) a încheiat procedura de control a averii în privinţa acestuia în baza unei sesizări din oficiu privind depunerea tardivă a declaraţiei anuale de avere şi interese personale.

Inspectorul de integritate a efectuat controlul pentru perioada 2016-2019, care a fost extins şi pe numele membrilor familiei acestuia. 

În cadrul controlului s-a constatat că deputatul a încălcat regimul juridic al declarării averii şi intereselor personale prin includerea datelor eronate în declaraţiile de avere şi interese personale depuse pentru anii 2016-2019. Astfel, deputatul a omis să includă informaţiile despre veniturile salariale şi alocaţiile nominale în sumă totală de peste 53.000 de lei, construcţia accesorie din localitatea Molovata, raionul Dubăsari, trei bunuri imobile deţinute cu drept de folosinţă de unul dintre copii, situat într-un oraş din sudul Olandei, inclusiv un apartament.

Totodată, inspectorul de integritate a stabilit prezenţa unei diferenţe substanţiale în mărime de aproximativ 770.000 de lei, care depăşeşte semnificativ plafonul admis de legislaţia în vigoare. Această diferenţă substanţială a fost generată de suplinirea bugetului familiei deputatului cu mijloace financiare în mărime de 38.850 de euro, sub formă de depuneri în numerar pe conturile deţinute de unul dintre fiii săi, la o bancă din Moldova. 

În decizia sa, inspectorul a precizat că deţinerea numerarului în sumă de aproximativ 770.000 de lei, depuse în perioada august 2017-iunie 2019 pe conturile bancare ale fiului, au un caracter nejustificat. La începutul anului 2020, un alt inspector de integritate i-a aplicat subiectului o sancţiune contravenţională pentru depunerea tardivă a declaraţiei de avere şi interese personale.

Deputatul a beneficat de dreptul de a-şi expune punctul de vedere asupra celor identificate, însă inspectorul de integritate a acceptat parţial explicaţiile prezentate, celelalte argumente invocate au fost formulate superficial şi fără prezentarea unor probe concludente.

Pe cauza dată, inspectorul de integritate a dispus confiscarea averii nejustificate în sumă de peste 770.000 de lei şi a sesizat Procuratura Generală pe aspectul falsului în declaraţii. 

Dacă actul ANI va rămâne definitiv în instanţa de judecată, deputatul riscă interdicţia de a ocupa o funcţie publică sau de demnitate publică  timp de trei ani, urmând să fie înscris şi în Registrul Interdicţiilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite