ANRE are patru directori noi. Toţi fac parte din actuala guvernare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ANRE

Parlamentul a numit joi, 2 februarie, patru directori ai Consiliului de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică. Este vorba despre: Ştefan Creangă, Veaceslav Untila, Octavian Calmîc şi Eugen Carpov, pentru un mandat de şase ani. Noii directori îşi vor începe activitatea la 1 martie, transmite IPN.

În cadrul dezbaterilor pe marginea numirilor, deputatul liberal-democrat Tudor Deliu a declarat că selectarea candidaţilor pare o înţelegere prealabilă, rezultatele concursului desfăşurat de către comisia parlamentară de profil fiind trucate.

Tudor Deliu a spus că Veaceslav Untila, chiar dacă a câştigat concursul, până la votul din plenul Parlamentului nu putea să ştie dacă va deveni director ANRE. Or, acesta şi-a motivat demisia din funcţia de preşedinte al Curţii de Conturi prin faptul că a fot numit în altă funcţie. Deputatul a subliniat că Parlamentul numeşte directorii ANRE, şi nu comisia de profil, iar rezultatele concursului nu este o garanţie că Parlamentul va aproba candidaturile propuse.

Şi liberal-democratul Iurie Ţap a criticat numirea celor patru directori, menţionând că majoritatea parlamentară, prin comisia de profil pe care o controlează, i-a promovat în funcţie. „Atunci când majoritatea parlamentară numeşte conducerea autorităţilor autonome este neserios să vorbeşti despre imparţialitate”, a spus Iurie Ţap. Deputatul a insistat ca Veaceslav Untila să explice motivele care l-au făcut să plece de la Curtea de Conturi, demisia acestuia fiind aprobată în aceeaşi şedinţă. Veaceslav Untila i-a răspuns că a reuşit să facă din Curtea de Conturi o instituţie modernă, independentă şi crede că şi-a încheiat misiunea. Acum ar dori să acceadă în altă funcţie, unde de mai mulţi ani se vorbeşte că lucrurile merg prost.

Întrebat de către deputatul liberal-democrat Grigore Cobzac ce crede despre prezenţa unui intermediar în procesul de import al energiei electrice, Eugen Carpov, unul din cei patru noi directori ANRE, a spus că existenţa unor intermediari influenţează preturile pentru resursele energetice şi că, în calitate de director ANRE, va depune eforturi pentru ca numărul intermediarilor să fie redus la minimum sau chiar să nu existe.

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a spus la îndoială capacităţile lui Octavian Calmîc, menţionând că în toate funcţiile pe care le-a avut până acum „nu a făcut nimic pentru Republica Moldova, iar cea mai mare daună pe care a adus-o ţării a fost semnarea Acordului de Asociere cu UE”. „Dacă sunteţi aşa specialist important, de ce vă mută din acolo încoace şi tot mai jos şi mai jos”, l-a întrebat Vladimir Voronin pe Octavian Calmîc. În replică, acesta i-a răspuns că activează din anul 1996 în cadrul Ministerului Economiei, iar rezultatele funcţiilor pe care le-a deţinut au dus la înregistrarea celor mai mari creşteri economice în Republica Moldova. Octavian Calmîc a mai spus că Acordul de Asociere pe acre l-a semnat aduce doar beneficii economiei naţionale şi că majoritatea schimburilor comerciale sunt orientate pe piaţa europeană.

Parlamentul a aprobat, astăzi, şi numirea lui Anatolie Zagorodnîi în funcţia de director general al Agenţiei Naţionale pentru Soluţionarea Contestaţiilor. Candidatura sa a fost selectată în cadrul unui concurs desfăşurat de Comisia economie, buget şi finanţe.

Parlamentul Republicii Moldova s-a întrunit, astăzi, în prima şedinţă plenară a sesiunii de primăvară. Aceasta este ultima sesiune a Parlamentului de legislatura a XX-a, mandatul căruia a expirat la 30 noiembrie 2018. Conform prevederilor Constituţiei, mandatul se prelungeşte până la întrunirea legală a noii componenţe a legislativului. Alegerile sunt stabilite pentru 24 februarie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite