Apel pentru demisia membrilor CEC şi a judecătorilor Curţii Constituţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Reprezentanţii Grupului de Iniţiativă pentru apărarea Articolului 2 din Constituţie solicită demisia membrilor Comisiei Electorale Centrale şi a judecătorilor Curţii Constituţionale. Apelul public, lansat la o conferinţă de presă la IPN, vine în contextul „apropierii perioadei desfăşurării alegerilor locale generale, precum şi a probabilităţii înalte de desfăşurare a alegerilor parlamentare anticipate”, o spun reprezentanţii Grupului.

Membrii Grupului menţionează că, „având în vedere comportamentul abuziv al actualei componenţe a Curţii Constituţionale, care a devenit actor politic activ, neglijând totalmente limitele impuse de Constituţie, dar şi având în vedere că majoritatea membrilor CEC au fost delegaţi de către partide care nu mai sunt reprezentate în Parlament”, se constată că cele două instituţii cheie în procesul de organizare şi desfăşurare a alegerilor nu sunt capabile să asigure scrutine libere şi corecte.

„Partidele parlamentare au obligaţia morală şi politică să depună toate eforturile posibile pentru a crea cadrul necesar unui scrutin liber şi corect, indiferent dacă vor reuşi sau nu constituirea unei majorităţi de guvernare. Orice refuz al partidelor, care se declară în opoziţie faţă de actuala putere, să se înţeleagă în vederea creării de condiţii pentru alegeri libere şi corecte poate fi tratat numai ca realizare a intereselor Partidului Democrat”, a citat din Apel reprezentanta Grupului de iniţiativă, fosta deputată Stella Jantuan.

Comentatorul politic Alexei Tulbure a remarcat că suntem la un interval de mai bine de două luni de la ultimele alegeri parlamentare, însă Parlamentul este nefuncţional, nu există o majoritate parlamentară şi nu este un Guvern legitim. Comentatorul a menţionat că rezultatele scrutinului legislativ, chiar şi în condiţiile care au fost, au arătat că majoritatea alegătorii îşi doresc schimbarea actualului regim. O parte dintre ei au votat pentru Partidul Socialiştilor şi altă parte pentru partidele care constituie Blocul ACUM, două forţe politice declarate anti-oligarhice. În opinia sa, aceste două entităţi erau obligate să se aşeze la masa de negocieri şi să discute ceea ce au promis propriilor alegători: depolitizarea instituţiilor de stat, dezoligarhizarea ţării, precum şi crearea condiţiilor minime pentru alegeri democratice, corecte şi libere. Or, în mai bine de două luni, progrese nu au fost înregistrate, notează comentatorul.

Ştefan Gligor, expert în politici publice, a menţionat că prin hotărârea emisă pe 26 aprilie de către Curtea Constituţională s-a realizat un contraatac împotriva celui mai important subiect politic care s-a discutat în ultima perioadă, şi anume o agendă comună şi un vot comun al PSRM şi ACUM. „Pe 26 aprilie, când a apărut „un scenariu care putea da peste cap planurile Partidului Democrat, democraţii au recurs la instrumentul de control politic al Republicii Moldova pe nume Curtea Constituţională şi au emis o hotărâre care spune că sistemul mixt poate fi modificat în cei patru ani dintre alegeri, însă noul sistem nu poate fi implementat în alegeri anticipate”. „Curtea Constituţională nu mai este o autoritate. Ea demult şi-a încălcat atribuţiile prevăzute de Constituţie şi creează norme legislative substituind Parlamentul, astfel exercitând acţiuni de complicitate în uzurparea puterii de stat în Republica Moldova”, a spus Ştefan Gligor.  

Referindu-se la actuala situaţie politică, analistul politic Victor Ciobanu a declarat că acum mingea este pe terenul socialiştilor şi ei sunt cei care vor decide scenariul de mai departe: fie vor face o coaliţie deschisă sau neformală cu PDM, fie vor sta pe poziţia actuală, „debitând tot felul de enormităţi de ordin ideologic care nu au nicio relevanţă în actualul context politic”, fie PSRM trimite situaţia în alegeri anticipate. În opinia sa, în cazul unui scrutin anticipat, este nevoie de ordine în ceea ţine de organizarea acestui proces, inclusiv prin demisia CEC, care este posibilă cu votul PSRM şi ACUM.

„Opinia noastră este că în continuare cei din Blocul ACUM şi PSRM trebuie să convină asupra unui singur lucru – crearea cadrului pentru alegeri libere şi corecte”, a spus expertul Asociaţiei „Comunitatea WatchDog”, Valeriu Paşa.

În apelul public lansat se mai spune că demisia membrilor CEC şi a judecătorilor constituţionali, dar şi desemnarea noilor componenţe legitime ale celor două instituţii, sunt indispensabile pentru asigurarea alegerilor libere şi corecte şi a supremaţiei Constituţiei. Reprezentanţii Grupului de iniţiativă solicită partidelor politice şi organizaţiilor societăţii civile să susţină public şi să semneze acest demers.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite