Politică

articolul anterior articolul urmator

Are Republica Moldova o societate multietnică?

3
31 Mar 2015 12:18:56
George Damian

Există o construcţie de idei care porneşte de la premiza că Republica Moldova are o societate multietnică. Pe cale de consecinţă, afirmă susţinătorii acestei teorii, în Republica Moldova limba rusă s-a dezvoltat ca limbă de comunicare interetnică – iar orice fel de promovare a limbii române ar fi de natură să tulbure acest echilibru stabilit cu dificultate.

Sunt scăpate intenţionat din vedere mai multe detalii. În primul rând, românii (declaraţi ca moldoveni) au reprezentat dintotdeauna majoritatea clară a Republicii Moldova, în jur de 70%. Disputa identificării român/ moldovean este o chestiune care ţine de politica diverselor regimuri care s-au aflat la guvernare şi merită o discuţie separată. Minorităţile naţionale (expresie care nu este sub nici o formă jignitoare) reprezintă în jur de 25% din populaţia Republicii Moldova – ucraineni, ruşi, găgăuzi şi ţigani.
Recensământul din 2014 ar fi trebuit să mai aducă un plus de lumină în această chestiune, însă publicarea rezultatelor sale întârzie în mod inexplicabil. Rezultatele vehiculate în spaţiul public şi neconfirmate până în ziua de azi spun că s-au declarat etnici români un procent de peste 25% şi cei care s-au declarat vobitori de limbă română ar fi depăşit 40%. Dacă aceste cifre sunt reale nu schimbă cu nimic situaţia generală faţă de minorităţile naţionale, doar reflectă o creştere a asumării identităţii naţionale române şi disoluţia mitului naţiunii moldoveneşti create în laboratoarele politice sovietice.
Limba rusă nu s-a impus în mod natural ca limbă de comunicare interetnică – dimpotrivă, a fost impusă ca limbă oficială de cele două imperii care au guvernat succesiv între Prut şi Nistru, Imperiul Ţarist şi imperiul sovietic. Dezvoltarea naturală a societăţii dintre Prut şi Nistru a fost întreruptă şi viciată de ocupaţiile pe termen lung, dezvoltarea naturală a limbii şi culturii autohtonilor a fost perturbată de experimentul limbii moldoveneşti şi de colonizările succesive cu etnii favorabile conducerii imperiale.
Toate aceste date nu trebuie să servească drept fundament pentru persecutarea minorităţilor naţionale, doar că trebuie să nu fie lăsate deoparte atunci când vorbim despre aceste subiecte. Şi mai ales nu trebuie să ne lăsăm înşelaţi de acest fals raţionament pentru a accepta principiul limbii ruse drept limbă de comunicare interetnică: limbile minorităţilor naţionale trebuie să primească sprijinul guvernamental conform tratatelor internaţionale, însă limba de comunicare generală în societate trebuie să fie cea vorbită de majoritatea oamenilor, indiferent cum i se spune.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Michiu Stefan
31.03.2015, 16:25:16

Ce stupizenie sau mai degraba ticalosie a indivizilor care vor orice, numai limba celor oprimati de ei nu!Traiesc de 50 de ani in Basarabia si nu stiu sa spuna buna ziua in limba tarii.Bat departe: se stie ca bilingvismul -pe care-l vor ei- este prima faza a disparitiei uneia din limbi, in cazul de fata ghici care va fi.Dupa secole, decenii de represiune, desconsiderare lingvistica si nationala, mai au tupeul sa afiseze teorii aberante!Daca vorbeai in public romaneste -ma rog, moldoveneste- erai repede apostrofat cu dulcele "govori po celovecestvo"-adica, vorbeste omeneste!Bravo balticilor-cine nu vorbeste limba tarii, nu este cetatean al acelei tari!Decat sa invete ruseste, tinerii acestei asa numite R.Moldova, ar invata engleza-le-ar fi mai de folos!

+5 (5 voturi)
Alex Vikenberg
1.04.2015, 01:27:02

Ce a intreprins statul ca acei 70% moldoveni si cele 30% (cum afirma autorul), : tigani , rusi si ucraineni sa cunuasca limba de stat? Moldovenii in ce limba vorbesc? Mai exzista natii care scimonosesc limba natala? Autorul vorbeste despre cevai important , insa in vint fara sens. Sa ne uitam din alta parte la problema, citi ani in sir aproape 700 000 de moldoveni , acum 20 de ani sunt nevoiti sa lucreze in rusia, cum credeti acestia in ce limba vorbesc acolo? cinei invata macar o boaba in moldoveneste sau romineste-aici cum doriti! Avem Transnistria, dupa toate spusele de rusi si 5+2 , Transnistria ramine de-iuri in Moldova, isi dau siama in Cisinau , capurile "mari",ca acolo 500 000 de cetateni nu au idee de latinita ? ce facem cu ei? Scolile se incid in toata moldova , nimini nu se preocupa cu problema limbii , si nimemi nu da un ban pentu acista problema. Mai in scurt fiecare studiaza limba de stat , cum poate si unde pote. Scrim cu greseli- dar cum sa invatam si unde? Pina cind in guvern si in parlament stau toti hotii Moldovei , care fura zeci de miliarde de lei din cazna, in timp ce tara degradiaza si are batrini si copii care duc foame , iar statul conta pe banii veniti din strainatate de la bietii oamini dusi la munca la stapini , despre ce fel de limba vorbim? Oameni lepadati in soarta sa, dusi de vint si nevoi, mintiti in toate vremurile- astai limba lor!!!

+2 (4 voturi)
Realist
1.04.2015, 11:29:49

Asa e, frate ! Saracii basarabeni au probleme multe si grave, nici nu mai stii de care sa te apuci mai intai. Si in cele din urma, primeaza stomacul - deci cei mai importanti factori de influenta sunt cei administrativi, aici de de lucrat. Aveti nevoie de ajutor, iar ajutorul trebuie sa-l cautati la UE si Romania, aste e singura cale civilizata.

+1 (1 vot)
Modifică Setările