Armand Goşu: Trebuie luat în calcul scenariul avansării Rusiei până în Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Armand Goşu, expert
Armand Goşu, expert

În contextul escaladării animozităţilor între Rusia şi Ucraina, în cazul declanşării unor acţiuni militare, în virtutea unui scenariu mai puţin probabil, dar care trebuie luat în calcul, „Rusia ar putea ajunge în Transnistria şi pe Dunăre, la nordul braţului Chilia”.

„Asta ar duce la sancţiuni foarte dure”. Opinia a fost exprimată în publicaţia bucureşteană „Republica” de către Armand Goşu, istoric şi profesor asociat la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, expert în probleme de securitate, transmite IPN.

Expertul şi-a exprimat nedumerirea cu privire la faptul că România nu a fost invitată să participe la o recentă videoconferinţă cu preşedintele SUA, Joe Biden, la care au participat liderii Italiei, Germaniei, Franţei, Poloniei şi ai altor state. „Geografic, România are cea mai lungă graniţă cu Ucraina, mai lungă decât a Poloniei. România e situată cel mai aproape de Crimeea, de Donbas. Nu Estonia, nu Norvegia, nu Italia. Sigur că poţi să explici cu argumente raţionale de ce nu ai fost invitat acolo, dar ai fi vrut ca român să fii şi tu acolo, să contezi în discuţiile astea. Ai la graniţă regiunea Odesa, Moldova cu Transnistria, unde sunt circa 1800 de militari ruşi. Deci, Bucureştiul are interese de securitate de promovat acum. Din păcate, nu contezi. Asta se întâmplă când ai o clasă politică mediocră”, a menţionat Armand Goşu.

Situaţia în materie de securitate care se creează în regiunea Europei de Est este una neclară. „Ce se va întâmpla nu cred că ştie nici Putin cu exactitate. El, pur şi simplu, ia decizii în funcţie de context. Dar argumentele în favoarea faptului că e altceva decât a fost în ultimii ani sunt mult prea importante. Nu poţi să spui că nu se întâmplă nimic grav, totuşi Putin a dat un ultimatum Occidentului. De fapt, toată ideea acestor acorduri, felul în care sunt formulate condiţiile din drafturile respective, aruncă în aer ordinea mondială din ultimii 30 de ani”, a remarcat expertul.

Vorbind despre scenariile în care ar putea evolua situaţia tensionată din Ucraina şi despre marea vulnerabilitate a României în acest moment, Armand Goşu spune că trebuie luat în calcul scenariul posibil, conform căruia ruşii ar putea întinde o capcană trupelor ucrainene în Donbas. „Sunt mai multe scenarii cu care se lucrează şi cred că niciunul nu trebuie să fie scos din calcule. E mai puţin probabil, dar există şi un scenariu în care americanii fac sau doar mimează nişte mici concesii, ruşii o să declare că sunt mulţumiţi, Putin îşi salvează obrazul, o să fie un alt summit Biden – Putin şi situaţia se detensionează. Nu aş exclude, dar e puţin probabil. În acest moment, mai probabil cred că este un alt scenariu: pentru că Putin a mers mult prea departe, el trebuie să dea o lovitură, dacă ar renunţa şi s-ar retrage fără să obţină nimic ar însemna o înfrângere”, a specificat expertul.

„Pentru el (Vladimir Putin, n.r.) e o problemă de prestigiu. În acest caz, sunt mai multe variante. Putin ar putea face ceva neobişnuit, o acţiune hibridă, în care să nu fie atât de evidentă agresiunea ca să nu declanşeze imediat sancţiunile Occidentului. În care Berlinul şi Washington-ul se ceartă dacă e atac, incursiune, întâmplare nefericită sau… soldaţii ruşi au alunecat pe o coajă de banană. Ruşii pot să facă asta prin intermediul corpurilor de armată locale din Doneţk şi Lugansk – vorbim de 20 000 de oameni destul de bine antrenaţi, care ar putea să întindă o capcană trupelor ucrainene şi să încerce să le atragă în nişte lupte”, a opinat Armand Goşu.

Expertul nu exclude, chiar dacă i se pare foarte puţin probabil în acest moment, scenariul unui război pe un front mai mare. „Nu vă închipuiţi că pleacă ruşii spre Kiev cu tancurile. E o grupare prea mică, de doar 130 000 de oameni, pentru o operaţiune de anvergură cum ar fi cea presupusă de ocuparea militară a Ucrainei”, a specificat Armand Goşu.

Un alt scenariu ar viza acţiuni cu mai multe brigăzi în zona Donbasului „şi să forţeze spre sud, spre Mariupol, pe malul Mării Azov şi apoi al Mării Negre. Să obţină un culoar teritorial, care să unească teritoriul Rusiei cu peninsula Crimeea. E clar că ruşilor nu le ajunge doar acel pod minuscul de la Kerci. Peninsula Crimea în ultimii ani s-a deşertificat, se transformă în Sahara. Ei trebuie să găsească nişte soluţii pentru a menţine viaţa în Crimeea. Ai anexat-o nu ca să o transforme în dune de nisip. Apoi, din Crimeea ruşii ar putea avansa spre Odesa. Ăsta e un scenariu şi mai puţin probabil, dar trebuie luat şi el în calcul. Rusia ar putea ajunge în Transnistria şi pe Dunăre, la nordul braţului Chilia. Asta ar duce la sancţiuni foarte dure”, a menţionat Armand Goşu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite