Au fost 13, au rămas patru, iar azi ar putea să rămână doar unul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii AIE trebuie să aleagă un candidat la preşedinţie
Liderii AIE trebuie să aleagă un candidat la preşedinţie

Dacă marţi dimineaţă liderii AIE vorbeau de faptul că Partidul Liberal Democrat din Moldova(PLDM) şi Partidul Democrat din Moldova (PDM) au 13 candidaţi la funcţia de preşedinte al ţării, până seara au rămas doar patru.

"Nu mai e cazul să operăm cu această cifră fiindcă din câte cunosc, s-a redus numărul candidaţilor, dacă nu chiar în jumătate", a declarat vicepreşedintele Partidului Democrat, Igor Corman în cadrul unei emisiuni la Euro TV.

În acelaşi timp liderul PLDM, Vlad Filat, a anunţat la o emisiune la Publika TV că liberal-democraţii şi democraţii au convenit, asupra a patru potenţiali candidaţi la funcţia de şef al statului, din cei 13.
Premierul a precizat că „pentru ziua de mâine (miercuri n.n.) e foarte probabil să fie discutat un candidat".

Vlad Filat însă nu a dat un nume şi nici după ce criterii au fost selectate cele patru persoane.
Preşedintele PLDM a precizat însă că decizia finală privind cadidatul comun la şefia statului va fi luată prin consens în cadrul Alianţei, în comun cu Partidul Liberal- cea de-a treia formaţiune din AlE, „într-o atmosferă calmă şi fără prea multe speculaţii".

"Nu am de gând să conving pe cineva. Colegii din PL au spus că dacă propunem un candidat conjugat, ei vor vota. Sper că au fost declaraţii sincere, urmează să vedem faptele", a menţionat Vlad Filat.

Premierul a precizat că data alegerii şefului statului va fi stabilită în Parlament joi sau vineri şi că aceasta va fi ziua de 15 martie, aşa cum propuse anterior preşedintele Parlamentului, Marian Lupu.

Luni s-a anunţat că Alianţa pentru Integrarea Europeană (AIE) a identificat 13 cadidaţi la funcţia de preşedinte al ţării, şapte dintre aceştia au fost propuşi de PLDM, iar şase de PDM. Niciuna din cele două formaţiuni nu a dorit să facă publice listele, dar declară că aceşti candidaţi sunt persoane notorii. Marţi la Pro TV a fost făcută publică şi lista potenţialilor candidaţi propuşi de PD.
Printre aceştia figurau fostul ministru al Sănătății Ion Ababii, președintele Academiei de Științe Gheorghe Duca, analistul politic Arcadie Barbăroșie, judecătorul de la Curtea Constituțională Victor Pușcaș, fostul ministru de externe Mihai Popov, precum și președintele Camerei de Comerț și Industrie, Gheorghe Cucu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite