„Au fugit ca laşii”. Liberalii îi acuză pe consilierii PPEM că din cauza lor nu s-ar fi votat pentru declararea anului 2018 „Anul Unirii” în Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi cei cinci consilierii din Blocul Electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă” au votat iniţial pentru introducerea pe ordinea de zi a CMC de miercuri, 7 februarie, a proiectului de decizie cu privire la declararea anului 2018 „Anul Unirii” în Chişinău, imediat după procedura de vot aceştia au părăsit sala, aşa încât proiectul respectiv nu a mai acumulat numărul necesar de voturi pentru a fi aprobat de CMC.

Propunerea de a introduce acest proiect de lege pe ordinea de zi a CMC a venit din partea fracţiunii PL. Proiectul a fost sprijinit de către consilierii PL (16), PPEM (5) şi de către consilierul neafiliat Ion Ştefăniţă. În total s-au adunat 22 de voturi, adică majoritatea simplă necesară atât pentru introducerea pe ordinea de zi a proiectului, cât şi pentru aprobarea lui de mai apoi.

Surpriza însă a fost oferită de consilierii PPEM, care au părăsit şedinţa fără a anunţa motivul deciziei. În acest sens, liberalii au solicitat o pauză de 15 minute, în speranţa că aleşii municipali din partea fracţiunii lui Iurie Leancă vor reveni în sala de şedinţă, însă nu a fost să fie.

Într-un final, s-au acumulat doar 17 voturi în susţinerea declarării anului 2018 „Anul Unirii” în Chişinău, în pofida faptului că iniţial au votat 22 de consilieri. Chiar şi Ion Ştefăniţă a mai refuzat să susţină proiectul menţionat.

Liberalul Ion Cebanu nu şi-a mai putut stăpâni emoţiile şi i-a acuzat pe cei din PPEM că au fugit ca laşii.

„S-a încercat la început un joc, să ne ducă de nas pe noi şi probabil şi pe voi, din partea PPEM în mod special. L-au pus pe ordinea de zi, iar când au ajuns să voteze acest proiect simbol s-au dezis de el şi au fugit ca laşii”, a declarat Cebanu.

El l-a învinuit pe vicepremierul Iurie leancă pentru faptul că ar fi participat la „furtul miliardului” şi că şi-ar pune oamenii să se „ascundă prin birouri” doar ca să nu voteze proiectul dat, în timp ce Leancă s-ar declara unionist.

În replică, preşedintele PSRM din CMC, Ion Ceban, a venit cu solicitarea ca aleşii municipali să se abţină de la subiectele politice şi să fie discutate doar problemele ce ţin de municipalitate, precum drumuri, transport, infrastructură, şcoli, grădiniţe etc.

Acesta i-a acuzat pe liberali că ar fi parazitat timp de zece ani pe sentimentele oamenilor. 

„Sunt oameni care cu adevărat au alte păreri referitor la viitorul Republicii Moldova. Iată cetăţenii care stau în faţă (liberalii) şi care au venit cu acest proiect au exploatat zece ani de zile pentru a fura şi a aduce Chişinăul într-o degradare totală”, a subliniat socialistul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite