Audieri parlamentare propuse de opoziţie, respinse de majoritatea din Legislativul de la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO socialistii.md
FOTO socialistii.md

Deputaţii partidelor parlamentare de opoziţie au propus joi, 26 aprilie, audierea în plen a conducerii Procuraturii Generale, Ministerului Economiei şi Infrastructurii, Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică şi a vicepremierului pentru Reintegrare, Cristina Lesnic. Niciuna dintre propuneri nu a acumulat însă numărul necesar de voturi, transmite IPN.

Fracţiunea Partidului Liberal Democrat a solicitat audierea vicepremierului pentru Reintegrare în legătură cu semnarea deciziei protocolare cu privire la mecanismul de admitere a autovehiculelor din regiunea transnistreană în traficul internaţional. 

Liderul fracţiunii, Tudor Deliu, a declarat că această decizie comportă mai multe riscuri, inclusiv financiare, şi că prin asemenea decizii se creează „premise de finanţare a regimului secesionist, similare sistemului energetic”.

Deputatul liberal Roman Boţan a căzut de acord că audierea vicepremierului este imperios necesară, pentru că adoptarea deciziei cu privire la plăcuţele de înmatriculare neutre a fost contrară principiului de transparenţă şi există mai multe întrebări. Preşedintele Grupului Parlamentar Popular European, Eugen Carpov, a remarcat că există diverse opinii vizavi de actele semnate şi în acest sens sunt necesare anumite clarificări.

Deputatul socialist Vlad Batrâncea a declarat însă că fracţiunea pe care o reprezintă nu va susţine audierea vicepremierului. Şi aceasta pentru că cei care nu au propus nimic pentru a apropia cele două maluri şi pentru a asigura libera circulaţie a cetăţenilor încearcă acum să politizeze subiectul.

Deputatul democrat Dumitru Diacov a declarat că Guvernul trebuie să meargă înainte cu agenda de reglementare transnistreană, iar astfel de subiecte nu trebuie aduse în Parlament pentru a face politică.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a propus ca audierea vicepremierului pentru Reintegrare să aibă loc în cadrul platformei parlamentare de profil, întrucât unele chestiuni la acest subiect sunt confidenţiale şi nu pot fi abordate în plen.

La insistenţa lui Tudor Deliu, propunerea de a o audia în plen pe Cristina Lesnic a fost supusă votului, dar nu a fost susţinută. 

Tot fracţiunea PLDM a solicitat audierea raportului de activitate a Procuraturii Generale, însă şi această propunere nu a trecut. Preşedinta Comisiei juridice, numiri şi imunităţi a comunicat că raportul urmează să fie audiat săptămâna viitoare în cadrul unei şedinţe comune cu Comisia securitate naţională, apărare şi ordine publică.

Deputaţii PSRM au solicitat audierea conducerii MEI şi ANRE cu privire la situaţia în sectorul energetic. Nici această propunere nu a acumulat numărul necesar de voturi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite