Aurel Ciocoi cere Parlamentului să permită procurarea vaccinurilor cu derogare de la lege

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aurel Ciocoi, premier interimar, ministru de Externe
Aurel Ciocoi, premier interimar, ministru de Externe

Prim-ministrul interimar al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, s-a adresat Parlamentului cu solicitarea de a permite guvernului în exerciţiu procurarea vaccinurilor contra noului coronavirus, cu derogare de la Legea privind achiziţiile publice, pentru a evita tergiversarea procesului de imunizare în masă a cetăţenilor. Demersul a fost făcut în cadrul audierilor la Biroul permanent al Parlamentului, transmite IPN.

Reprezentanţii cabinetului de miniştri au prezentat statistici alarmante privind numărul cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19 şi capacităţile la limită ale sistemului de sănătate publică, fapt care impune urgentarea achiziţionării vaccinurilor pentru imunizarea în masă.

Premierul interimar a informat membrii Biroului permanent că, în Fondul de rezervă al Guvernului, în aşa-numitul „fond de imunizare” al Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale şi în fondurile Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, a fost identificată suma de 137 de milioane de lei, suficientă pentru procurarea unui milion de doze de vaccin. Aureliu Ciocoi a reiterat că este nevoie de prerogative suplimentare pentru a face faţă acestui val şi a începe negocierile cu producătorii externi.

Tatiana Zatîc, secretar de stat la Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, a precizat că, pe lângă cantitatea de vaccinuri deja venită în ţară, în lunile martie şi aprilie se mai aşteaptă 118 mii de doze, oferite gratuit pe platforma COVAX. Însă, procurarea a cel puţin un milion de doze este o necesitate stringentă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite