Avocat: Cel mai des Moldova este condamnată la CEDO pentru maltratări şi arestări ilegale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock

Problemele de bază din justiţia Republicii Moldova pentru care statul ajunge să fie condamnat de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului rămân aceleaşi pe parcursul anilor. Este vorba despre maltratări, arestări ilegale şi abuzive realizate de procuratură şi judecătorii de instrucţie, precum şi despre deficienţe legate de dreptul la un proces echitabil, acces la justiţie, viaţă privată, dreptul de proprietate etc.

Declaraţiile îi aparţin directorului de programe al Asociaţiei Promo-LEX, avocatul Vadim Vieru, şi au fost făcute într-un interviu pentru Agenţia de presă IPN.

Vadim Vieru a menţionat că, până a ajunge la CEDO, există mai multe etape de parcurs. Este obligatoriu ca dreptul care se pretinde că s-a încălcat să se regăsească în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. La fel, trebuie să fie epuizate toate remediile naţionale ale justiţiei la nivel naţional. Doar după o decizie irevocabilă poate fi formulată o plângere către Curtea Europeană. „Un alt criteriu la fel de important, care a suferit recent nişte modificări, ţine de termenul în care se expediază o plângere la CEDO. Până acum această plângere putea fi expediată într-un termen de şase luni, iar acum se expediază în termen de patru luni de la data deciziei definitive şi irevocabile. Este un termen mai scurt, dar suficient”, explică avocatul.

Numărul plângerilor adresate de moldoveni diferă de la an la an. În anul 2021, din Republica Moldova au fost expediate la CEDO circa 600 de plângeri. Cifra este în scădere în comparaţie cu anul 2019-2020, când numărul acestora ajungea şi la o mie. Expertul spune că această scădere se explică prin mai mulţi factori, inclusiv că au apărut mai multe remedii la nivel naţional. „De exemplu, înainte deţinuţii se puteau plânge la CEDO pentru simpla plasare în Penitenciarul 13. Acum sunt deja remedii preventive şi compensatorii care trebuie să fie epuizate. Şi dacă nu obţin un remediu eficient, se pot adresa la Curtea Europeană”, a precizat Vadim Vieru.

Potrivit avocatului, este destul de mic procentul plângerilor expediate la CEDO care sunt admise şi ajung să fie examinate. Este vorba de circa 5-6%. CEDO nu este o soluţie pentru „toate bolile”, a menţionat avocatul.

Cât ţine despre numărul hotărârilor pronunţate versus Republica Moldova. În medie sunt circa 20-30 anual. „Aparent nu este mult ca şi număr, dar în comparaţie cu alte state este un număr destul de mare de hotărâri. Se examinează cazuri importante cu probleme de drept importante şi care au impact asupra sistemului de justiţie din Moldova. Evident, şi statul plăteşte după asta din banii contribuabililor. Dar nu aceasta este cel mai important. Cel mai important este ca statul să implementeze măsuri ca aceste violări să nu se mai repete în viitor. Cu părere de rău, noi aici avem probleme”, a mai spus Vadim Vieru.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite