Avocat: Plângerile depuse de Vlad Filat la CEDO vor fi examinate în mod prioritar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Avocatul Victor Munteanu, cel care asigură apărarea ex-premierului Vlad Filat, a depus o cerere la CEDO în interesele lui clientului său, prin care a solicitat prioritizarea examinării plângerilor depuse la Curtea din Strasbourg.

Pe data de 9 ianuarie 2019, Preşedintele Secţiunii II l-a informat pe reprezentantul lui Vlad Filat că a acceptat solicitarea depusă şi a decis examinarea ambelor cereri în mod prioritar.

Potrivit prevederilor Regulii 41 din Regulamentul CtEDO, la examinarea cererilor, Curtea va lua în consideraţie importanţa şi urgenţa problemelor invocate de reclamanţi. În cazul cererilor lui Vlad Filat, Preşedintele Secţiunii II a decis ca plângerile invocate să fie tratate în mod prioritar.

Victor Munteanu susţine că Vlad Filat a fost reţinut în clădirea Parlamentului Republicii Moldova pe data de 15 octombrie 2015, contrar normelor prevăzute de legislaţie. 

„A urmat o execuţie publică, care a avut ca finalitate aplicarea unei pedepse cu închisoarea în cadrul unui proces de judecată, pe care organismele internaţionale l-au apreciat drept „proces motivat politic” şi ”justiţie selectivă””, afirmă avocatul.

Potrivit lui, sentinţa lui Vlad Filat nu s-a bazat pe probe obiective, condamnarea acestuia la închisoare a avut ca temei, fie declaraţiile unor persoane aflate sub presiunea dosarelor penale, fie riscul condamnării acestora. 

„În acest sens, Vladimir Filat a depus două cereri la Curtea europeană a drepturilor omului în care a invocat încălcarea mai multor drepturi protejate de Convenţia europeană, printre care dreptul la libertate şi siguranţă, condiţiile de detenţie, dreptul la un proces echitabil, lipsirea de mandatul de deputat înainte de decizia Curţii Supreme de Justiţie, caracterul politic al dosarului penal în privinţa sa”, adăugat avocatul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite