Avocat: Stoianoglo trebuie să-şi dea demisia personal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Stoianoglo
Alexandru Stoianoglo

Avocatul Ilie Rotaru consideră că procurorul general Alexandr Stoianoglo trebuie concediat sau să-şi dea demisia personal. Asta, pentru că, potrivit lui, procurorul general nu a fost capabil să schimbe procuraturile aşa ca acestea să activeze pe bază legală.

Într-o conferinţă de presă la IPN, Ilie Rotaru a remarcat că, având în vedere că procurorul general a avut curajul să retragă anumite învinuiri în "Dosarul Platon”, fiind convins că învinuirile au fost retrase la iniţiativa procurorilor şi nu a instanţei de judecată, a depus o cerere le Procuratura Generală prin care a cerut să fie retrase şi învinuirile în cazul unui dosar în care este dânsul vizat.

Avocatul spune că, citind hotărârea Curţii Supreme de Justiţie în cazul său, a considerat că „cele zece pagini de greşeli care le-au făcut procurorii şi judecătorii în primele două instanţe” îl vor convinge pe procurorul general să-şi retragă învinuirile împotriva sa.

El spune că cererea de retragere a învinuirii se bazează pe decizia CSJ din 8 februarie 2021, în care procurorii şi judecătorii care au examinat cauza sa, au săvârşit o mulţime de încălcări, inclusiv de ordin penal. „Au fabricat dosarul, au emis hotărâri ilegale, sentinţă ilegală, de aceea ei pot fi uşor traşi la răspundere penală”, menţionează avocatul.

Ilie Rotaru se întreabă „de ce procurorii au putut să retragă învinuirile împotriva lui Veaceslav Platon când nimeni nu le-a cerut?”. Totodată, el cere să fie comparată situaţia lui Veaceslav Platon şi situaţia sa.

Avocatul relatează că dosarul său, care a fost trimis în judecată, a fost fabricat după ce patru membri ai PDM, în frunte cu el, au declarant că pleacă din partid în noiembrie 2010, pe motiv că a venit Vlad Plahotniuc în partid. Toţi acei oameni au fost învinuiţi în dosar în baza unui denunţ ilegal.

În altă ordine de idei, Ilie Rotaru crede că procurorul general îşi va da demisia personal fără să aştepte să fie concediat.

Potrivit acestuia, Constituţia ţării vorbeşte despre justiţie, dar nu despre independenţa justiţiei. El consideră că procurorii în Moldova nu ar trebui să aibă dreptul de a intenta dosare penale, ci ar trebui să supravegheze doar anchetele penale. Dreptul de intentare a dosarelor penale trebuie să fie transmis în totalitate Ministerului Afacerilor Interne.

Dacă procurorul general nu-şi dă demisia şi procurorii încep lupta cu noul Parlament sau preşedinte, procurorii pot fi uşor înlăturaţi de la investigarea cauzelor penale, pentru că, potrivit lui, urmărirea penală este stabilită de Parlament şi Parlamentul poate uşor să înlăture Procuratura de la intentarea dosarelor.

Ilie Rotaru consideră că soarta viitorului Parlament depinde în marte parte de viitorul ministru al justiţiei, care va deveni din oficiu membru al Consiliului Suprem al Procurorilor (CSP). El crede că noului ministru îi va fi foarte uşor să convingă procurorul general să plece prin demisie personală depusă prin cerere. Totodată, e nevoie de şase voturi ca Procurorul să fie demis de CSP.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite