Avocaţi: Bălţenii au fost lipsiţi abuziv de dreptul de a alege. Cazul eliminării abuzive a Marinei Tauber din cursă este sută la sută câştigător la CEDO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
x

Dosarul Marinei Tauber privind excluderea din cursa electorală de la Bălţi este sută la sută politic şi a fost cusut cu aţă albă. De această părere sunt avocaţii concurentului electoral din partea Partidului „ŞOR”, care au menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă, că, în prezent, pregătesc dosarul pentru CEDO şi sunt convinşi că îl vor câştiga fără probleme.

Potrivit avocaţilor, în procesul intentat contra candidatului Partidului „ŞOR” au fost atestate nereguli grave de procedură, lipsă de probe, atitudine sfidătoare faţă de apărare din partea judecătorilor şi au fost respinse toate cererile de audiere a martorilor. 

Aureliu Colenco, unul dintre apărătorii Marinei Tauber a mai menţionat că asupra instanţelor de judecată a existat o presiune directă din partea autorităţilor. „În noaptea dinspre 4 şi 5 decembrie, aproape de miezul nopţii, la CSJ, au venit două maşini, una a preşedintelui Curţii de Apel Bălţi şi alta cu numere guvernamentale RMG 092”, a declarat avocatul. 

El a mai atras atenţia opiniei publice asupra faptului că documentele anexate la dosar nu erau lizibile şi imposibil de descifrat, iar la întrebarea dacă există un document original, aşa cum spune legea, inteligibil, reprezentantul CEC nu a avut un răspuns, iar instanţa de judecată nu a binevoit să ceară explicaţii. 

„Din dosar lipseşte concluzia sau cel puţin o notă informativă din partea grupului de lucru format pe lângă CEC, cu scopul de a acumula probele şi modul în care acestea au fost colectate. Din acest grup de lucru făceau parte, formal, MAI, Fisc şi Garda Financiară. Sursa probelor rămâne în continuare neclară, iar solicitarea de a chema pentru audieri un reprezentant al IP Bălţi, pentru a explica modul în care a fost întocmit raportul, a fost respinsă de instanţă”, a menţionat Aureliu Colenco. 

Potrivit apărării, reprezentantul CEC nu a răspuns la nicio întrebare din partea avocaţilor şi a făcut trimitere de fiecare dată la hotărârea CEC, deşi aceasta, la fel, nu conţine răspunsurile. Altă parte implicată impropriu în proces, Arina Spătaru, întrebată cum i-au fost lezate drepturile şi de ce s-a adresat la CEC şi participă la şedinţa de judecată, răspunsul a fost „De-atâta!”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite