Avocatul Ion Dron, despre cererea CEDO către Guvern în dosarul Stoianoglo: Arată că lucrurile au deraiat. De justiţie se ocupă persoane care doar au citit referate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Dron, avocat
Ion Dron, avocat

Avocatul Ion Dron a comentat solicitarea CEDO către Guvernul R. Moldova, în care CEDO aşteaptă explicaţii privind arestarea abuzivă a procurorului general Alexandru Stoianoglo. Avocatul spune că asemenea scrisori venite de la CEDO „înseamnă că lucrurile aici au deraiat, au ieşit de sub control şi este nevoie de intervenţia Curţii Europene pentru a pune lucrurile în normalitate.”. Dron e convis că Moldova va fi condamnată de CEDO în acest dosar.

„Ăsta, de fapt, este mesajul cel mai important pe care a încercat să ne îl comunice CEDO”, a declarat Ion Dron la emisiunea „Puterea a patra” de la N4.

Ion Dron susţine că preşedintele Maia Sandu încă nu a semnat decretul privind demisia lui Stoianoglo, deşi are toate documentele pe masă, deoarece înţelege că „este un afront adus instituţiilor europene”.

„CEDO spune că lucrurile au ieşit de sub control. În momentul în care ea semnează acest decret, înseamnă un afront instituţiilor Uniuniii Europene. În condiţiile în care ea nu semnează decretul, s-au pornit smecherii care, de fapt, sunt şi autorii acestei situaţii. Maia Sandu este prizonerul şmecherilor care o înconjoară şi îi sunt furnizaţi ei ca mari experţi. De justiţie în R. Moldova astăzi se ocupă persoane care au mai multe ieşiri la TV decât dosare gestionate. Sunt persoane care doar au citit referate şi nu ştiu ce înseamnă o normă de drept”, a spus Dron.

Potrivit lui, „acum smecherii încearcă să trimită dosarul lui Stoianoglo în instanţa de judecată”.

„Asta e lucrul cel mai grav, ei încearcă să obstrucţioneze o eventuală condamnare a R. Moldova. De fapt, ei intervin într-o manieră obraznică, ştiind că 99 la sută Moldova va avea pierde de cauză pe acest dosar, fiindcă practica existenţă a CEDO arată că sunt comunicate statului de regulă cererile care au şansă de finalizare cu câştig de cauză de regulă în favoarea reclamantului. Înţelegând acest lucru, ei încearcă în regim de pompier să trimită acest dosar în instanţă”, a explicat Dron.

Amintim că Victor Munteanu, avocatul procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a anunţat că CEDO a făcut publice explicaţiile pe care le cere de la Guvernul Republicii Moldova privind persecutarea penală şi suspendarea abuzivă a procurorului general, Alexandr Stoianoglo.

De partea cealaltă, Ministerul Justiţiei din Republica Moldova a comunicat marţi, 28 iunie, că avocaţii procurorului general suspendat, Alexandru Stoianoglo, încearcă să manipuleze opinia publică în cazul dosarului de la CEDO.

Potrivit avocaţilor lui Stoianoglo, Curtea Europeană nu a fost convinsă că probele din dosarul penal, care au stat la baza reţinerii şi menţinerii în arest la domiciliu a lui Alexandr Stoianoglo, au fost suficiente pentru a convinge un observator obiectiv că el ar fi comis pretinsele acţiuni pentru care i-au fost pornite dosare penale.

De asemenea, Curtea europeană a cerut explicaţii Guvernului de ce autorităţile i-au interzis lui Alexandr Stoianoglo să participe la întruniri publice şi să comunice cu presa pe durata procedurilor penale în privinţa sa.

Victor Munteanu a comunicat că autorităţile Republicii Moldova urmează să dea explicaţii dacă reţinerea şi arestul la domiciliu a lui Alexandr Stoianoglo au fost justificate de faptul că acesta a refuzat în mod repetat să folosească funcţia sa (de Procuror General) pentru a iniţia dosare penale împotriva diferiţilor membri ai opoziţiei.

Nu în ultimul rând, Curtea a solicitat Guvernului justificarea faptului suspendării lui Alexandr Stoianoglo din funcţia de Procuror General şi îngrădirea accesului la instanţele naţionale pentru a contesta această măsură.

Potrivit lui Victor Munteanu, Curtea a considerat cazul persecutării penale a lui Alexandr Stoianoglo şi l-a comunicat cu prioritate ca fiind un caz de ”impact”. Curtea consideră cazuri de ”impact” acelea, în care concluziile cazului pot duce la o schimbare sau clarificare a legislaţiei internaţionale sau domestice, dacă cazul abordează situaţii morale sau sociale, sau dacă se aduce atingere semnificativă drepturilor omului.

„Curtea europeană nu comunică cazuri inadmisibile. Încercările unor reprezentanţi ai autorităţilor Republicii Moldova de a diminua impactul comunicatului CEDO vorbesc fie despre incompetenţa acelora care neglijează întrebările CEDO, fie despre faptul că şi-au dat seama de gafa enormă comisă anul trecut prin operarea modificărilor la legea procuraturii, criticată dur de Comisia de la Veneţia, cu singurul scop de a-l demite pe Alexandr Stoianoglo, care a decis să păstreze independenţa procuraturii şi să nu instrumenteze cazuri la comandă politică”, a explicat avocatul.

El susţine că CEDO nu doar că a solicitat Guvernului să se justifice pentru persecutarea politică a lui Alexandr Stoianoglo, dar şi i-a oferit posibilitatea să încerce să repare abuzurile comise în privinţa lui prin iniţierea procedurii de reglementare amiabilă pentru a nu se ajunge la o eventuală condamnare a Republicii Moldova şi la plata prejudiciilor din banii cetăţenilor.

„În contextul ultimelor ştiri pozitive despre perspectiva aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, în care rolul justiţiei va fi unul din filtrele de acceptare în această comunitate civilizată, ar fi păcat ca cetăţenii să fie privaţi de această perspectivă din cauza unor interese personale, care stau în spatele dosarului lui Alexandr Stoianoglo şi care se împotrivesc evoluţiei Republicii Moldova pe principiile unui stat de drept”, a mai spus avocatul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite