Politică

articolul anterior articolul urmator

Avocatul Poporului sesizează CC privind dreptul cetăţenilor din diasporă la votare

4
12 Jan 2019 12:44:59
Autor: Dan Anghel
Mihail Cotorobai FOTO IPN
Mihail Cotorobai FOTO IPN

Avocatul poporului, Mihail Cotorobai, solicită magistraţilor Curţii Constituţionale să examineze în regim de urgenţă constituţionalitatea interzicerii votării, pentru moldovenii din diasporă, în baza buletinelor de identitate şi a paşapoartelor expirate, transmite IPN.

În sesizare, avocatul poporului scrie că interdicţia pentru cetăţenii moldoveni de a vota peste hotare în baza buletinului sau paşaportului expirat este contrară Constituţiei. În opinia sa, interdicţia este un tratament diferenţiat în raport cu cetăţenii care votează în ţară, care pot vota în baza buletinelor de identitate, inclusiv a celor provizorii. Potrivit lui Mihai Cotorobai acest tratament diferenţiat aduce atingere substanţei drepturilor electorale ale cetăţenilor din diasporă şi încalcă dreptul acestora de a alege.
 
Mihai Cotorobai mai spune că dreptul la vot este unul relativ şi exerciţiul acestuia poate fi supus unor limitări. Totuşi, aceste limitări nu trebuie să constituie bariere în exercitarea dreptului la vot de către cetăţenii Republicii Moldova aflaţi în străinătate. „Orice restricţie asupra drepturilor electorale nu trebuie să fie de natură de a exclude unele persoane sau grupuri de persoane de la participarea la viaţa politică a ţării”, se spune în sesizare.
 
Având în vedere faptul că la 24 februarie vor avea loc alegeri parlamentare, avocatul poporului solicită examinarea cât mai curând posibilă a sesizării pentru a permite tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, indiferent de domiciliu sau reşedinţă, locul aflării permanente sau temporare, de a-şi exercita dreptul la vot fără bariere nejustificate şi disproporţionate.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

zbucium ion
13.01.2019, 02:44:41

Daca o persoana n-are niciun document ce ar confirma ca se afla legal intr-o anumita tara - permis de sedere, viza de resedinta, carte de identitate, carnet de student etc., atunci nu poate beneficia de serviciile consulare in tara data, bunaoara, nu poate face o procura la consulatul Romaniei sau al R.Moldova in baza pasaportului sau buletinului de identitate cu domiciliul in R.Moldova si, la fel, n-ar trebui sa i se ofere dreptul de a vota unde ii pofteste inima - vrea acasa, in R.Moldova, vrea in Italia la oricare sectie de votare sau in Franta etc., caci atunci se creaza conditiile pentru "turismul electoral" si "caruselul electoral" pe la mai multe sectii de votare - metode clasice de fraudare a alegerilor.

-1 (1 vot)
zbucium ion
13.01.2019, 03:04:33

"... avocatul poporului solicită examinarea cât mai curând posibilă a sesizării pentru a permite tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, indiferent de domiciliu sau reşedinţă, locul aflării permanente sau temporare, de a-şi exercita dreptul la vot fără bariere nejustificate şi disproporţionate." - Avocatul cere conditii ideale pentru grupurile ORGANIZATE de votanti ai anumitor partide sau candidiati, care sa voteze de mai multe ori in afara razei domiciliului sau vizei sale de resedinta. Dorin Chirtoaca a castigat ultimul sau mandat de primar in baza voturilor din suburbiile capitalei, unde au fost aduse autocarele cu votanti din Bucuresti - in principal studenti basarabeni si alte persoane, carora li s-a asigurat gratis o calatorie dus-intors la Chisinau cu conditia sa-l voteze pe Dorin, alta data - pe Basescu, sa fotografieze cu celularul buletinul de vot - dovada ca a votat cu cine trebuie. Atunci Chirtoaca nu intamplator a iesit la Ialoveni sa intampine autocarele si sa-i indrumeze pe "oaspeti" la care anume sectii de votare e pregatit totul pentru a vota. De regula, acest "excursii" cu votare le organizau activistii organizatiilor studentilor basarabeni, in care a activat si Chirtoaca, activistii ONG-urilor din platformele "unioniste", cei care au participat si la "marsurile unioniste" la Chisinau, Balti, Cahul. Asemenea "activisti" exista si in diaspora si lor la fel ar putea sa li se puna la dispozitie transport gratuit spre mai multe sectii de votare din Italia, Franta, Spania, Portugalia, Germania, Marea Britanie etc. sau in R.Moldova.

-1 (1 vot)
zbucium ion
13.01.2019, 10:45:06

N-ar trebui sa aiba drept de vot peste hotare in DIASPORA R.Moldova persoanele aflate peste hotare TEMPORAR - in vizita, la odihna, tratatment, in calatorie etc. pe termen de pana la 90 de zile in baza pasaportului biometric al R.Moldova, la fel nici persoanele intrate in tara respectiva in baza pasaportului de cetateni ai Romanieri, Rusiei sau unui alt stat si fac parte din diaspora unui alt stat, in deosebi, cu interese NELOIALE fata de statul R.Moldova si viitorul sau de stat independent alturi de UE.

-1 (1 vot)
zbucium ion
13.01.2019, 10:54:56

"Razboiul HIBRID" contra independentei R.Moldova si a aspcierii sale libere cu UE se desfasoara pe toate fronturile, inclusiv si in afara hotarelor R.Moldova, unde se formeaza grupuri, coloane, "divizii" intregi de "gropari" ai R.Moldova, care, la sigur, vor incerca sa se amestece in afacerile interne ale R.Moldova, mai ales la aceste alegeri - prin intermediul persoanelor racolate de ONG-urile si diasporele unor state NELOIALE$ fata de independenta R.Moldova si fata de implementarea Acordului de Asociere. Autoritatile competente din R.Moldova au dreptul si OBLIGATIA de a asigura securitatea nationala, de a contracara actiunile de fraudare a alegerilor din afara tarii, de infiltrare in parlamentul R.Moldova a unor persoane-"marionete" ale unor ONG-uri si partide anti-R.Moldova, anti-AA.

-1 (1 vot)