Avocatul lui Vlad Filat cere revizuirea primului dosar urmare a unor circumstanţe apărute

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Filat la Curtea de Apel FOTO Alexandru Tarlev

Victor Munteanu, avocatul ex-premierului Vlad Filat, spune că la instrumentarea primului dosar penal în care fostul premier a fost condamnat, au fost admise ilegalităţi. De asemenea, lui Vlad Filat nu i-a fost oferită posibilitatea de a se apăra, aşa cum se întâmplă într-un stat democratic.

În cadrul unei conferinţe de presă la IPN, apărătorul a declarat că în acest dosar au fost încălcate norme legale naţionale, dar şi ale Convenţiei europene pentru drepturile omului, iar dacă procesul era unul penal corect, Vlad Filat ar fi fost achitat.

Apărătorul a menţionat că judecarea ex-premierului a început pe 15 octombrie, chiar în Parlament, când procurorul general de atunci, Corneliu Gurin, a solicitat deputaţilor ridicarea imunităţii parlamentare a lui Vlad Filat. Victor Munteanu spune că fostul procuror general a făcut acest lucru abuziv şi ilegal. Totodată, a încălcat prezumţia nevinovăţiei ex-premierului, când a spus că procurorii au probe concludente care demonstrează că Vlad Filat a estorcat şi a primit 250 de milioane de dolari de la Ilan Şor, atunci preşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii de Economii.

Victor Munteanu mai spune că procurorul general trebuia să adreseze solicitarea preşedintelui Parlamentului, care la rândul său era obligat să o redirecţioneze preşedintelui Comisiei juridice, numiri şi imunităţi. Acesta ulterior, împreună cu membrii Comisiei, oferind posibilitate de apărare lui Vlad Filat, trebuiau să o examineze. Însă această procedură, susţine avocatul, a fost încălcată. Potrivit apărării, ridicarea imunităţii s-a făcut prin vot deschis al deputaţilor în plenul Parlamentului, chiar dacă legea prevedea votul secret

Apărătorul mai spune că procurorii, în două luni de la intentarea cauzei, au expediat în judecată dosarul, iar Vlad Filat era învinuit deja că a estorcat de la Ilan Şor 40,3 milioane de dolari şi nu 250 de milioane, după cum a anunţat procurorul general în Parlament. Suma de 250 de milioane, afirmă avocatul, a fost anunţată pentru a induce în eroare deputaţii şi opinia publică naţională şi internaţională.

Potrivit lui Victor Munteanu, în cadrul procesului, care s-a desfăşurata cu uşile închise, au fost încălcate grav procedurile legale, fără posibilitatea de a audia martorii apărării. Totodată, fără temei legal sau probe, lui Vlad Filat i-au fost atribuite companii care, cu care acesta nu are absolut nici o atribuţie. Avocatul menţionează că în doar şase luni, prima instanţă l-a condamnat pe Vlad Filat la nou ani de detenţie. Fiind atacată decizia primei instanţe, Curtea de Apel a menţinut-o. Şi Curtea Supremă de Justiţie a respins recursul avocaţilor ca fiind neîntemeiat.

Potrivit avocatului, toate încălcările admise în dosarul lui Vlad Filat au scos în evidenţă faptul că „în Republica Moldova sentinţele sunt scrise, vădit, nu conform intimei convingeri ale judecătorilor, dar pentru a reduce la tăcere persoane incomode”. De asemenea, apărătorul a mai menţionat că la baza condamnării lui Vlad Filat au fost puse acte şi informaţii neveridice, lipsite de probe, declaraţii false, iar aceste lucruri „s-au făcut intenţionat inducând percepţia de vinovăţie înainte ca să fie judecat”. Potrivit avocatului, dacă ar fi fost admise cererile de efectuare a expertizei financiar-bancare în cadrul procesului penal, s-ar fi văzut cine a beneficiat, de fapt, de mijloacele financiare.

Apărătorul a anunţat că va merge la Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani, pentru a depune o cerere de revizuire în vederea reexaminării acestor circumstanţe apărute. Potrivit avocatului, dosarul în care Vlad Filat a fost învinuit de corupere pasivă şi trafic de influenţă a fost unul contrar rigorilor Convenţiei europene, care a fost pornit şi judecat clar, cu scopul de a-l înlătura de pe arena politică. „Pe această cale, îndemnăm societatea civilă şi reprezentanţii ambasadelor acreditate să urmărească parcursul acestei cereri, corectitudinea repartizării aleatorii a cererii de revizuire, dar şi derularea procesului propriu-zis”, a mai spus Victor Munteanu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite