Azi suntem cu Dodon sau cum putem evita eventualele anticipate

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul Partidului Socialiştilor Igor Dodon
Liderul Partidului Socialiştilor Igor Dodon

Demisia Guvernului a fost astăzi pe buzele tuturor, după contramandarea şedinţei Executivului şi anunţul că premierul se va adresa mâine, la ora 13.00, către naţiune. La câteva ore, hop că şi preşedintele Parlamentului Marian Lupu anunţă tot pentru mâine, ora 10.00, un briefing.

„Anticipate sau formarea unei noi coaliţii?“, s-au întrebat oamenii, mai ales că în ajun fostul premier Ion Sturza a vorbit de zile numărate pentru Guvernul Filat II. Despre eventuale alegeri înainte de termen se discută intens prin târg în contextul în care cotonogelile din AIE au atins cote maxime. 

Pregătirea de anticipate e resimţită şi la nivelul încrâncenării cu care simpatizanţii de partid comentează, pe ture, tot ce mişcă pe internet şi-i vizează pe adversarii politicienilor pe care-i apără. Ai senzaţia că anumite idei sunt regizate: când şi la ce instituţie sau din ce gură să iasă. 

Cel mai deranjant este modul în care Procuratura, despre care se spune că este controlată de un influent democrat, scoate de câteva zile câte un dosărel deschis pe numele unor oficiali care reprezintă un alt partid decât PD. Aceste conserve puteau fi scoase şi astă vară, şi acum un an. Dar au fost păstrate special pentru „perioada de reformă“. Nu-i aşa, domnule Zubco? Cred că prim-vicepreşedintele Legislativului Vlad Plahotniuc şi consilierii lui ştiu mai bine acest lucru. Din întâmplare, aceste dosărele ajung la anumite mass-media, care pregătesc materiale din timp şi le difuzează atunci când trebuie. 

Nu sunt fană nici a ministrului Finanţelor Veaceslav Negruţa şi nici a celui al Sănătăţii Andrei Usatâi. Dacă au greşit, cu voie sau fără voie, să plătească. Oricât de corect sau incorect ar fi acţionat, fiecare poartă răspundere pentru semnătura sa. Curios este însă că unii oamenii sunt mai albi decât alţii şi că procurorii brusc s-au înhărnicit după ce patronul le-a dat comanda. 

Cu mai bine de un an în urmă, „Adevărul“ Moldova a scris despre problemele de la Banca de Economii şi despre câteva tranzacţii dubioase cu implicarea acesteia, prin intermediul cărora s-au spălat milioane de dolari prin ţara noastră. Ce au făcut oamenii legii? Au aşteptat ordinul. 

Eu m-am săturat de profanii şi ciobanii de la guvernare şi din alte structuri, care se pricep la toate. Nu cred că eventualele anticipate vor schimba configuraţia politică din Parlament. De aceea, azi vreau să-i dau dreptate socialistului Igor Dodon, care i-a spus unui diplomat străin că unul dintre scenariile de depăşire a crizei politice este numirea unui guvern tehnocrat. Decât să cheltuim nişte zeci de milioane de lei pe alegeri, iar ţara să fie paralizată pe vreo jumătate de an, mai bine căutăm tehnocraţii. Aşa, poate, n-o să existe funcţiile împărţite de algoritm şi procurori de partid. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite