Back in the USSR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Taşcă
Mihai Taşcă

Cunoşteam despre existenţa unui acord de colaborare dintre Ministerul Securităţii Naţionale al Republicii Moldova (actualul SIS) şi Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), semnat încă în zorii tinereţii independenţei noastre. Ceea ce nu ştiam erau obligaţiile pe care şi le-a asumat SIS-ul moldovenesc faţă de omologul său rus.

Nici nu mă prea interesa: colaborare reciprocă, schimb de informaţii etc., în fond, totul pentru asigurarea securităţii statului şi a cetăţenilor Republicii Moldova. Ei bine, aveam să descopăr cu ceva timp în urmă că acest document conţine şi alte clauze care nu se încadrează în logica lucrurilor unui stat independent. După câteva procese judiciare câştigate, SIS mi-a permis să cercetez în arhiva pe care o deţine. La un moment dat, solicitând un anumit dosar, am primit refuz. Când am cerut o întrevedere cu unul dintre şefii de acolo, asistentul care l-a însoţit a reuşit să-i şoptească: „Domnule [a urmat numele şi gradul], nu poate fi pus la dispoziţie acest dosar. Ştiţi că avem un acord semnat cu FSB, care ne obligă să informăm şi să coordonăm cu responsabilii de acolo desecretizarea acestui fond?" Şeful s-a orientat repede: „Dle Taşcă, aveţi destule dosare şi teme pentru studiere. Vom examina subiectul". De ani de zile, se tot examinează.

Ceea ce Moscova a impus ilegal Chişinăului în primii ani de independenţă iată că a fost legiferat la Summitul şefilor de Guvern ai CSI, care a avut loc la Sankt Petersburg pe 18 octombrie. Printre cele 26 de documente semnate de prim-ministrul Vlad Filat a fost şi unul care dă de bănuit din start: „Convenţia privind reexaminarea gradelor de secretizare a informaţiilor clasificate în perioada existenţei URSS (Соглашение о порядке пересмотра степени секретности сведений, засекреченных в период существования Союза Советских Социалистических Республик) - rus". Documentul a fost elaborat de către Consiliul Miniştrilor de Externe din statele CSI la Kiev, pe data de 8 aprilie 2011.

Potrivit proiectului (în lipsa originalului, apelăm la varianta postată pe site-ul oficial al CSI: http://cis.minsk.by/reestr/ru/index.html#reestr/view/text?doc=3203), actele clasificate în perioada URSS, aflate pe teritoriul unui stat-membru al CSI (de exemplu, Republica Moldova), dar care nu sunt trecute la categoria secretelor de stat ale ţării respective, la solicitarea uneia dintre părţile semnatare ale Convenţiei (de exemplu, Federaţia Rusă), pot deveni secret de stat al statului depozitar (Republica Moldova). Totodată, desecretizarea unui document din acceaşi categorie se efectuează de comun acord de către părţile vizate (art. 5 din Convenţie).

Aşadar, odată cu ratificarea acestei convenţii un document aflat pe teritoriul Republicii Moldova pus la secret de URSS până la 27 august 1991 poate deveni secret de stat al ţării noastre, chiar dacă documentul/secretul nu se referă la Republica Moldova. Totodată, niciun document secret al fostei URSS nu va putea fi declasificat de Moldova de sine stătător, dacă există o solicitare de a-l păstra secret din partea unei părţi semnatare a convenţiei. Nicio îndoială, Moscova cunoaşte ce documente se mai păstrează la Chişinău şi va depune toate eforturile pentru secretizarea lor.

P.S. Fac apel la istorici, comunitatea ştiinţifică să ia atitudine faţă de această convenţie şi îndemn Parlamentul să nu o ratifice.

P.P.S. The Beatles lansa în anul 1968 un cântec cu un titlu semnificativ „Back in the USSR". La acea vreme defuncta mai exista.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite