Banii confiscaţi în Marea Britanie de la Luca Filat vor ajunge la persoanele cu dizabilităţi din R. Moldova. Anunţul Maiei Sandu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luca Filat (stânga) alături de tatăl său, ex-premierul Vlad Filat
Luca Filat (stânga) alături de tatăl său, ex-premierul Vlad Filat

Preşedintele Maia Sandu a avut o întrevedere miercuri, 12 mai, cu ministrul britanic pentru Vecinătatea Europeană, Wendy Morton, unde s-a discutat despre situaţia politică din Moldova, agenda de reforme propusă de Preşedinţie, evoluţia relaţiilor moldo-engleze în contextul post-Brexit, dar şi situaţia din regiune.

În plus, Maia Sandu a anunţat că s-a convenit asupra modalităţii de întoarcere a fondurilor recuperate de la Luca Filat, fiul ex-premierului Vlad Filat, în beneficiul cetăţenilor. 

„Eforturile echipei noastre de recuperare a fondurilor extrase ilegal din Moldova aduc rezultate. După demersurile noastre făcute pe parcursul anului 2020, instanţele londoneze au dispus reîntoarcerea în Moldova a sumei confiscate de 458 de mii de lire sterline de la cetăţeanul Luca Filat. În curând, aceşti bani - echivalentul a aproape 11,5 milioane de lei - vor ajunge să fie folosiţi în beneficiul persoanelor cu dizabilităţi severe”, a declarat Maia Sandu. 

Preşedintele a menţionat că, în 2020, aproximativ 175 mii de persoane cu dizabilităţi s-au înregistrat la instituţiile responsabile de protecţia socială din ţara noastră. 

„Aproape fiecare a şaptea persoană cu dizabilităţi se încadrează în categoria celor cu dizabilităţi severe. Dintre cele 26 de mii de persoane cu dizabilităţi severe, până la o treime au nevoie de asistenţă permanentă. Serviciul de asistenţă personală este unul absolut critic, iar reducerile bugetare, operate de guvern anul trecut, au adus mii de persoane cu dizabilităţi severe şi familiile lor într-o situaţie foarte dificilă anul acesta. Am decis, împreună, ca resursele financiare confiscate de la cetăţeanul Luca Filat să fie redirecţionate către Agenţia Naţională de Asistenţă Socială din Moldova, pentru finanţarea serviciului social de asistent personal pentru persoanele cu dizabilităţi severe”, a spus Maia Sandu.

Şeful statului a adugat că autorităţile de la Chişinău vor „continua demersurile de recuperare şi returnare a banilor scoşi din Republica Moldova ilegal în Regatul Unit şi în alte ţări.”

În alt context, Maia Sandu a salutat decizia guvernului britanic de a sprijini un proiect de consultanţă anticorupţie pe lângă Preşedinţie. 

„Experţii contractaţi în cadrul acestui proiect vor oferi asistenţă tehnică pentru realizarea mandatului meu în domeniul anticorupţie şi reforma justiţiei, reforme cerute de aproape un milion de cetăţeni la alegerile prezidenţiale din anul trecut. Cu sprijinul partenerilor de dezvoltare ai ţării noastre, vom continua lupta cu fenomenul corupţiei şi vom construi o justiţie corectă, independentă, în care oamenii pot avea încredere. Mulţumesc frumos guvernului britanic pentru sprijinirea agendei noastre de reforme anticorupţie”, a comunicat Maia Sandu.

Anterior, Vlad Filat a declarat că aceşti bani nu provin din Republica Moldova şi că fiul său i-ar fi obţinut din afaceri în Marea Britanie. Vlad Filat nu a precizat vreodată ce fel de afaceri are Luca Filat.

Amintim că la începutul anului 2019, organele de drept din Marea Britanie l-au obligat pe fiul fostului prim-ministru, Vlad Luca Filat (24 ani), să restituie 466.000 de lire sterline, după ce acesta nu a putut demonstra provenienţa banilor respectivi.

Se pare că fiul premierului moldovean ducea o viaţă de lux la Londra, unde îşi face studiile. Acesta închiria un apartament care costă 1.000 de lire pe zi şi era pe cale să achite alţi 360.000 de lire sterline pentru chiria apartamentului, fapt ce a dat de bănuit anchetatorilor că banii ar putea proveni din activităţile ilegale ale tatălui său, Vlad Filat.

În urma unei investigaţii efectuate de Agenţia Naţională pentru Criminalitate (NCA), autorităţile din Marea Britanie au îngheţat, în mai 2018, trei conturi bancare deschise pe numele fiului ex-premierului, după ce anchetatorii financiari au bănuit că fondurile provin din activităţi ilegale.

În lipsa veniturilor înregistrate în Marea Britanie, s-a demonstrat că banii veneau pe conturile lui Vlad Luca Filat de la companii cu sediul în principal în Turcia şi Insulele Cayman. Depozite multiple în numerar au fost identificate şi în reţeaua de sucursale din Marea Britanie, cu o sumă de 98.100 de lire sterline plătite pentru o perioadă de trei zile.

După ce s-a mutat la Londra, în iulie 2016, pentru a-şi începe studiile, Vlad Luca a condus un stil de viaţă extravagant, cheltuind sume importante de bani pentru bunuri şi servicii de lux, inclusiv un Bentley „Bentayga” de 200.000 de lire sterline, cumpărat de la o reprezentanţă Mayfair.

Curtea Magistraţilor din oraşul Londra a dat un ordin marţi, 5 februarie 2019, de confiscare asupra celor trei conturi îngheţate ale lui Vlad Luca, în care se aflau 466.000 de lire sterline.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite