Basarabia istorică: vor ajunge ruşii aici?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Va ajunge Rusia la gurile Dunării? Analize politice mai noi sau mai vechi invocă un posibil scenariu de tip Donbas în sudul Basarabiei (Basarabia istorică sau Bugeacul), regiune aflată azi în componenţa Ucrainei.

Câteva argumente ar fi – de exemplu, numărul relativ mare de rusofoni care îşi iau informaţiile de la televiziunile de propagandă ruseşti. Sau sărăcia şi lipsa de perspective – în general, oamenii consideră că o duceau mai bine în timpul Uniunii Sovietice.

Însă o problemă în calea unei eventuale acţiuni de tip Crimeea sau Donbas o reprezintă diversitatea etnică. Potrivit recensământului din 2001, în regiunea Bugeacului, cu puţin peste 600.000 de locuitori, există o majoritate relativă de populaţie ucraineană, circa 40%. Bulgarii, ruşii şi românii – care în majoritatea lor îşi zic „moldoveni” - alcătuiesc grupuri de dimensiuni relativ egale, cuprinse între 17 şi 20 la sută.

Ruşii ar avea aici de gestionat o situaţie cu mult mai complexă, în comparaţie cu Donbasul sau Crimeea. Moscova nu ar găsi în Bugeac mase de pensionari ai nomenclaturii politice, militare sau industriale, care să-i întâmpine cu flori pe „omuleţii verzi” sau chiar să le pregătească desantul.

Viitorul rămâne însă nesigur, în această ultimă frontieră a Europei, una dintre cele mai puţin cunoscute regiuni care au aparţinut cândva statului român.

Vă invit să urmăriţi documentarul pe care l-am realizat pe ruta Izmail-Cetatea Albă –Odesa. O călătorie relativ scurtă din punct de vedere geografic, dar o veritabilă călătorie în timp şi într-o altă realitate geopolitică.

Puteţi urmări documentarul aici. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite