Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor: Guvernul trebuie să identifice surse financiare ca nicio şcoală să nu fie închisă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petru Burduja, deputat al Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor
Petru Burduja, deputat al Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor

Deputaţii Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor au adresat o solicitare către Ministerul Educaţiei şi Ministerul Finanţelor pentru a obţine informaţii în legătură cu situaţia care s-a creat în sistemul de învăţământ privind achitarea salariilor.

Deputatul Petru Burduja a menţionat că profesorii ar putea rămâne fără salarii pentru lunile octombrie-noiembrie dacă nu vor fi alocate mijloace financiare în acest scop. De asemenea, el a menţionat că suma surselor financiare necesare nu este cunoscută.

„Actualmente nu este întreprinsă nicio măsură pentru a acoperi aceste cheltuieli pentru anul 2021 şi nici nu se cunoaşte suma necesară. Solicităm ministerului Educaţiei, ministerului Finanţelor, Guvernului Republicii Moldova, să intervină de urgenţă pentru a stabili care este necesarul pentru a acoperi deficitul de finanţare pentru anul 2021. Suma respectivă trebuie prevăzută în rectificarea bugetului, astfel încât nicio şcoală să nu fie închisă”, a subliniat Petru Burduja.

Deputatul a amintit că în anul 2019, când Maia Sandu a ocupat funcţia de prim-ministru, nu ar fi întreprins nimic pentru a asigura finanţarea şcolilor. Şi abia în luna decembrie 2019, când a fost aprobat un nou guvern, susţinut de socialişti, au fost identificate surse financiare necesare pentru plata salariilor cadrelor didactice şi acoperirea cheltuielilor generale ale sistemului de învăţământ. Iar în anul 2020, care a fost foarte dificil, în condiţii de pandemie, guvernul a identificat finanţare pentru toate cheltuielile din sistemul educaţional.

Deputatul Vladimir Odnostalko a remarcat că, în aceste condiţii, Ministerul Educaţiei exercită presiune asupra autorităţilor locale de a închide instituţiile de învăţământ prin mecanismul de subfinanţare a şcolilor.

Deputatul a amintit că în anul 2014, în Moldova a fost adoptat noul Cod al educaţiei, conform căruia instituţiile de învăţământ din ţară au început să fie finanţate în funcţie de numărul de elevi. „Dacă există un anumit număr de copii, şcoala primeşte finanţare, dacă nu – nu primeşte”, a menţionat socialistul.

Vladimir Odnostalco a menţionat că noul Cod al educaţiei a fost elaborat de Maia Sandu, care atunci ocupa funcţia de ministru al Educaţiei.

„Legile trebuie să fie adoptate în interesele propriului stat”, a subliniat deputatul, remarcând că, anterior, Maia Sandu a activat şi la Banca Mondială, ceea ce, probabil, a influenţat asupra conţinutului noii legi.
„În schimbul creditelor pe care noi le obţineam de la organizaţiile financiare internaţionale, noi, ca stat, trebuia să îndeplinim mai multe condiţii. De regulă, este vorba despre micşorarea plăţilor sociale, reduceri, optimizări. În condiţiile de atunci, s-a decis să fie închise şcoli. În consecinţă, 126 de instituţii de învăţământ au fost lichidate, preponderent, din localităţile rurale”, a menţionat deputatul.

Potrivit afirmaţiilor deputatului, ”în anul 2019, când a fost învestit guvernul susţinut de fracţiunea socialiştilor în Parlament, noi am găsit o soluţie pentru această problemă”, însă astăzi, Ministerul Educaţiei exercită o anumită presiune asupra autorităţilor locale pentru a închide instituţiile de învăţământ, prin mecanismul de subfinanţare a şcolilor.

 „Este amoral. Educaţia este pilonul statului. Toate aceste practici europene au condus ca nivelul educaţiei din ţara noastră să fie în declin”, a subliniat socialistul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite