Blocul ACUM a decis că se va prezenta la consultările iniţiate de Igor Dodon privind formarea unui nou guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon

Deputaţii din cele două fracţiuni ale Blocului ACUM se vor prezenta astăzi, 13 noiembrie, la consultările iniţiate de preşedintele ţării, Igor Dodon, ca urmare a demiterii Guvernului, transmite IPN.

Preşedintele fracţiunii ACUM, Platforma DA, Alexandru Slusari, a declarat pentru IPN că fracţiunea se va prezenta la discuţiile cu şeful statului în condiţiile în care procedura instituţională prevede acest lucru. „După evenimentul care s-a produs ieri, nu prea văd ce am putea discuta noi cu Igor Dodon. Dar, deoarece prevede legea şi Constituţia acest lucru, probabil că vom merge”, a mai spus Alexandru Slusari.

Solicitat de IPN, preşedintele fracţiunii PAS, Blocul ACUM, Igor Grosu, a confirmat că fracţiunea va merge la consultări.

Cabinetul de miniştri în frunte cu premierul Maia Sandu a fost demis marţi, 12 noiembrie. Moţiunea de cenzură înaintă de fracţiunea Partidului Socialiştilor a fost votată de 63 de deputaţi ai PSRM şi ai Partidului Democrat. Parlamentarii din fracţiunea Partidului Şor s-au abţinut de la vot, iar cei din Blocul ACUM au votat împotrivă.

După adoptarea moţiunii de cenzură, prim-ministrul este obligat să prezinte şefului statului, în termen de cel mult trei zile, demisia Guvernului. Cabinetul de miniştri va fi în exerciţiu până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern. În perioada în care este demisionar, executivul îndeplineşte doar funcţii de administrare a treburilor publice. Cabinetul de miniştri nu poate lua decizii ce ţin de politica externă şi nu are dreptul la iniţiativă legislativă.

Preşedintele Igor Dodon este obligat să iniţieze consultări cu fracţiunile parlamentare pentru formarea unui nou Guvern. Astăzi, 13 noiembrie, şeful statului aşteaptă la discuţii fracţiunile parlamentare pentru a vedea ce soluţii au acestea pentru depăşirea crizei politice. PSRM este aşteptat la ora 10.00, Blocul ACUM – la 11.00, PDM – la 12.00 şi Partidul Politic Şor – la ora 13.00.

După consultarea deputaţilor, preşedintele va desemna un candidat pentru funcţia de premier şi, în termen de 15 zile de la desemnare, candidatul cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate al Guvernului şi prezintă lista întreagă a cabinetului de miniştri.

Termenul limită pentru învestirea noului executiv este de trei luni. Dacă în această perioadă nu este votat Guvernul, Parlamentul este dizolvat şi se anunţă alegeri parlamentare anticipate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite