Blocul ACUM va înregistra în Parlament opt iniţiative legislative: Ştim exact ce avem de făcut pentru a elibera Moldova din captivitatea regimului oligarhic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Blocul electoral ACUM, condus de Maia Sandu şi Andrei Năstase, urmează să înregistreze vineri, 22 martie, opt iniţiative legislative, printre care „declaraţia Parlamentului cu privire la caracterul capturat al instituţiilor statului”, proiectul privind anularea sistemului electoral mixt, dar şi adoptarea Legii Magnitsky.

Într-o conferinţă de presă, susţinută după şedinţa de constituire a Parlamentului, copreşedintele Blocului, Andrei Năstase, a declarat că această şedinţă, din păcate, a fost mult mai scurtă decât s-a aşteptat, transmite IPN.

„Aş vrea să se ştie încă de la început că personal, împreună cu parlamentarii Blocului ACUM, ştim exact ce avem de făcut pentru a elibera Moldova din captivitatea regimului oligarhic. Ştim cu cine aveam de a face, ştim cine sunt călăii poporului nostru, le ştim numele, ştim cum arată, ştim de ce sunt în stare pentru a-şi păstra controlul asupra statului şi a nu transmite transferul legitim de putere către popor”, a declarat Andrei Năstase.

Potrivit reprezentanţilor blocului ACUM, fără adoptarea imediată în Parlament a declaraţiei prin care se va asuma politic faptul că Moldova trebuie scoasă din captivitatea unui grup restrâns de indivizi, precum şi fără lansarea reformelor profunde, nu pot fi purtate discuţii şi negocieri de formă.

ACUM propune demiterea procurorului general şi identificarea unui procuror independent, de preferinţă european, şi numirea acestuia în funcţie. De asemenea, solicită demiterea conducerii Serviciului de Informaţii şi Securitate, demiterea membrilor Comisiei Electorale Centrale, a conducerii Centrului Naţional Anticorupţie, a Consiliului Audiovizualului, a conducerii Autorităţii Naţionale de Integritate, a Curţii Supreme de Justiţie, precum şi conducerii altor instituţii de stat.

„Constatăm existenţa unei situaţii de criză socială, economică şi politică gravă, acutizată de corupţia generalizată şi agravată prin uzurparea puterii în stat, care constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului Republicii Moldova. În aceste condiţii, Parlamentul Republicii Moldova denunţă actualul regim oligarhic, condus de liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, care se face vinovat de controlul ilegal şi anticonstituţional, exercitat asupra Procuraturii Generale, asupra sistemului judecătoresc, CNA, ANI, CEC, SIS, BNM şi altor autorităţi care trebuie să funcţioneze în mod autonom, independent”, a citat deputata Liliana Nicolaescu-Onofrei din proiectul declaraţiei.

Deputatul Alexandru Slusari a menţionat că Blocul propune crearea a trei comisii parlamentare de anchetă cu privire la investigarea furtului miliardului, cu obligarea prezentării de către BNM a raportului Kroll 2. Altele două ţin de consecinţele implementării legii privind amnistia capitalului şi anchetarea operaţiunilor de spălare a banilor, cunoscut ca şi laundromatul rusesc.

Deputatul Igor Munteanu, a declarat că este propusă şi adoptarea unui proiect de lege numit generic Legea Magnitsky. Aceasta prevede blocarea accesului la sistemul bancar pentru persoanele care deja s-au manifestat ca infractori pe plan internaţional şi, respectiv, au devenit indezirabili pe liste internaţionale. O altă prevedere ţine de interdicţia de a intra pe teritoriul Republicii Moldova pentru persoanele care s-au remarcat prin grave violări ale drepturilor omului şi prin sustrageri din sisteme bugetare ale unor sume importante de bani. Al treia element se referă la confiscarea proprietăţilor dobândite prin fraude sau spălătorie de bani.

Întrebaţi de jurnalişti dacă iniţiativele legislative pot fi înregistrate în lipsa constituirii organelor de conducere a Parlamentului, Andrei Năstase a declarat că abordarea formaţiunii este una strict legală. Cât despre candidatul Blocului ACUM pentru funcţia de preşedinte al Parlamentului, Năstase a spus că este prematur să se discute despre aceasta în condiţiile în care nu s-a format o majoritate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite