Politică

articolul anterior articolul urmator

Blocul ACUM va înregistra în Parlament opt iniţiative legislative: Ştim exact ce avem de făcut pentru a elibera Moldova din captivitatea regimului oligarhic

4
21 Mar 2019 15:48:25
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO IPN
FOTO IPN

Blocul electoral ACUM, condus de Maia Sandu şi Andrei Năstase, urmează să înregistreze vineri, 22 martie, opt iniţiative legislative, printre care „declaraţia Parlamentului cu privire la caracterul capturat al instituţiilor statului”, proiectul privind anularea sistemului electoral mixt, dar şi adoptarea Legii Magnitsky.

Într-o conferinţă de presă, susţinută după şedinţa de constituire a Parlamentului, copreşedintele Blocului, Andrei Năstase, a declarat că această şedinţă, din păcate, a fost mult mai scurtă decât s-a aşteptat, transmite IPN.

„Aş vrea să se ştie încă de la început că personal, împreună cu parlamentarii Blocului ACUM, ştim exact ce avem de făcut pentru a elibera Moldova din captivitatea regimului oligarhic. Ştim cu cine aveam de a face, ştim cine sunt călăii poporului nostru, le ştim numele, ştim cum arată, ştim de ce sunt în stare pentru a-şi păstra controlul asupra statului şi a nu transmite transferul legitim de putere către popor”, a declarat Andrei Năstase.

Potrivit reprezentanţilor blocului ACUM, fără adoptarea imediată în Parlament a declaraţiei prin care se va asuma politic faptul că Moldova trebuie scoasă din captivitatea unui grup restrâns de indivizi, precum şi fără lansarea reformelor profunde, nu pot fi purtate discuţii şi negocieri de formă.
 
ACUM propune demiterea procurorului general şi identificarea unui procuror independent, de preferinţă european, şi numirea acestuia în funcţie. De asemenea, solicită demiterea conducerii Serviciului de Informaţii şi Securitate, demiterea membrilor Comisiei Electorale Centrale, a conducerii Centrului Naţional Anticorupţie, a Consiliului Audiovizualului, a conducerii Autorităţii Naţionale de Integritate, a Curţii Supreme de Justiţie, precum şi conducerii altor instituţii de stat.

„Constatăm existenţa unei situaţii de criză socială, economică şi politică gravă, acutizată de corupţia generalizată şi agravată prin uzurparea puterii în stat, care constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului Republicii Moldova. În aceste condiţii, Parlamentul Republicii Moldova denunţă actualul regim oligarhic, condus de liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, care se face vinovat de controlul ilegal şi anticonstituţional, exercitat asupra Procuraturii Generale, asupra sistemului judecătoresc, CNA, ANI, CEC, SIS, BNM şi altor autorităţi care trebuie să funcţioneze în mod autonom, independent”, a citat deputata Liliana Nicolaescu-Onofrei din proiectul declaraţiei.

Deputatul Alexandru Slusari a menţionat că Blocul propune crearea a trei comisii parlamentare de anchetă cu privire la investigarea furtului miliardului, cu obligarea prezentării de către BNM a raportului Kroll 2. Altele două ţin de consecinţele implementării legii privind amnistia capitalului şi anchetarea operaţiunilor de spălare a banilor, cunoscut ca şi laundromatul rusesc.

Deputatul Igor Munteanu, a declarat că este propusă şi adoptarea unui proiect de lege numit generic Legea Magnitsky. Aceasta prevede blocarea accesului la sistemul bancar pentru persoanele care deja s-au manifestat ca infractori pe plan internaţional şi, respectiv, au devenit indezirabili pe liste internaţionale. O altă prevedere ţine de interdicţia de a intra pe teritoriul Republicii Moldova pentru persoanele care s-au remarcat prin grave violări ale drepturilor omului şi prin sustrageri din sisteme bugetare ale unor sume importante de bani. Al treia element se referă la confiscarea proprietăţilor dobândite prin fraude sau spălătorie de bani.

Întrebaţi de jurnalişti dacă iniţiativele legislative pot fi înregistrate în lipsa constituirii organelor de conducere a Parlamentului, Andrei Năstase a declarat că abordarea formaţiunii este una strict legală. Cât despre candidatul Blocului ACUM pentru funcţia de preşedinte al Parlamentului, Năstase a spus că este prematur să se discute despre aceasta în condiţiile în care nu s-a format o majoritate.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

zbucium ion
22.03.2019, 01:04:14

un pretins bloc pro-evropeam isi face misiunea sa speciala de COMPROMITERE a orice este european printr-un comportament vadit ANTI-EUROPEAN, lipsit de bunul simt si de CULTURA POLITICA EUROPEANA - cea a COMPROMISULUI, care sta la baza activitatii Parlamentului European, Consiliului European si Comisiei UE. Proiectele ce vor fi propuse denota o trasatura comuna pentru gandirea TERORISTA bazata pe santaj,gandirea FASCISTA, bazata pe aroganta si ura, dispretul fata de altii si gandirea "unionista" bazata pe repetrea papagaliceasca a unor etichete si slogane, lipsite de logica, plus - ATACUL la persoana, atat de preferat de "revoliutionara" Maia - Liuda, care din frica si ticalosie din prima zi a fugit la Bruxelles, parasindu-si partidul. Ca sa treaca pragul parlamentului - probabil, va avea nevoie de un psiholog - diva s-a sclintit cu totul la minte, mai ales dupa ce a anuntat ca a fost otravita..

-1 (1 vot)
zbucium ion
22.03.2019, 01:46:58

TUPEUL divei de Risipeni e atat de mare, ca si in ziua convocarii primei sedinte a parlamentului ea continua sa umble cu jalba in prajina si spera ca OSCE, ONU, SUA etc. sa-si revadai declaratiile pozitive despre despre alegerile din R.Moldova si sa le declare nedemocratice, netransparente, fraudate etc. pentru a cere alegeri anticipate. AMBITIILE i-au CAPTURAT ratiunea, simtul realitatii si ea devine INCAPABILA de a judeca, a se orienta adecvat, corect, de a lua decizii REALISTE, CORECTE, nemaivorbind de decizii CULTE, TOLERANTE, NON-VIOLENTE, DEMOCRATICE, conform standardelor, principiilor si valorilor EUROPENE. De la o posta se vede ca POLITICA nu-i vocatia ei si nici rolul de lider a unui partid politic.

-1 (1 vot)
zbucium ion
22.03.2019, 02:11:37

Aceste LEGI sunt la fel de TUPEISTE ca si autorii lor. Ele propun parlamentului un act de "SUICID" colectiv, care de-facto e un "suicid" propus pentru insusi statul R.Moldova, independenta si suveranitatea sa - taman ce-si doresc EXTREMISTII "unionisti" ai Romaniei, precum si un act de CAPITULARE a ASOCIERII R.Moldova cu UE - precum doreste Rusia-muma. ACUM - a fost si ramane o STRUTO-CAMILA POLITICA, compusa din doua aripi - una pro-"soiuz" cu Rusia si alta - pro-"unire" cu Romania si ambele - doamne fereste. NU ASOCIERII LIBERE a RM cu UE ca stat INDEPENDENT. Aceasta DUPLICITATE cu doua fete, probabil se trage din deciziile, intelegerile, luate inca in 2013 la Cotroceni la convorbirile intre Basescu si seful serviciilor secrete ale Rusiei - Nicolai Patrusev. Platforma DA din start a avut e32 componente - o aripa pro-rusa, pe care azi o reprezinta veteranii si fermierii lui Sliusari, precum si cea pro-romana, care a fost reprezentata de platforma "unionista" "Tinerii Moldovei",care azi nu se stie unde a disparut. Platforma unica pro-rusa si pro-rmana si ANTI-RM, anti-Acord de Asociere a aparut indata dupa alegerile din 2014 - intr-o zi remarcabila - cea a vizitei la Chisinau a presedintelui Iohannis. E un proiect clocit de ambii "frati mai mari" CONTRA R.Moldova si care acum se arata a fi un ESEC.. Multumim domnului, R.Moldova sustinuta de SUA, mai putin de UE - SUPRAVIETUIESTE si toate "liudile" de ciuda n-au decat sa se spanzure, daca niciun preot nu le poate DE- DEMONIZA.

-1 (1 vot)
zbucium ion
22.03.2019, 02:42:54

Din start aceste "legi" sunt facute ca sa fie RESPINSE si ACUM sa se"victimizeze" ca "victima" a "regimului", sa aiba motive de "proteste", "revolutie". Dar in 2019 nu mai ai cu cine face proteste, nici chiar platind "trudozile" la "protestatarii" din PMAN sau din fata parlamentului. Tinerii au scuipat pe cei 10-20 euro- recompensa la proteste - si au plecat sa-si faca bani buni in tarile UE. ACUM poate sa atraga numai pensionarii PCRM-ului si ai PL-ului si poate face o "revolutie" a babelor. Una din ele ieri i-a urat lui Nastase si ACUM-ului "drum bun...", cat pe ce sa mai adauge "... si carare batuta!". Duceti-va in patru zari si sa nu va mai intoarceti, sa nu va mai vedem - acesta ar fi sensul.

-1 (1 vot)