Bogdan Ţîrdea: Amnistierea moldovenilor din Rusia, posibilă graţie statutului de observator al Moldovei în Uniunea Euroasiatică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul socialist Bogdan Ţîrdea consideră că amnistierea celor 170.000 de cetăţeni moldoveni va fi posibilă inclusiv datorită statutului de observator pe care l-a obţinut Republica Moldova în Uniunea Euroasiatică.

Aceşti cetăţeni ar putea să vină în ţară în perioada care coincide cu alegerile parlamentare, dar socialistul nu consideră asta o imixtiune a Rusiei în treburile interne ale Republicii Moldova, aşa cum ar invoca guvernarea, transmite IPN.

Bogdan Ţîrdea se întreabă cine poate să le indice cetăţenilor moldoveni, dacă să vină sau nu în ţară şi pentru cine să voteze sau, în genere, să meargă sau nu la vot. Socialistul spune că prin numărul mic de secţii de votare organizate în Federaţia Rusă este încălcat dreptul cetăţenilor la vot. Acum acestor cetăţeni li se asigură condiţiile de a reveni în ţară. Deputatul consideră că această acţiune a autorităţilor ruse nu poate fi interpretată ca imixtiune în treburile interne ale Republicii Moldova.

Purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gamurari, este de părere că relaţiile Republicii Moldova cu Federaţia Rusă nu se vor înrăutăţi. Purtătorul de cuvânt al PDM este de acord că relaţia dintre cele două ţări, la nivelul Guvernului, este una minimă, dar acest lucru poate fi schimbat prin intermediul negocierilor. Vitalie Gamurari consideră că, pentru a se mişca lucrurile, trebuie să se implice ambele părţi. Potrivit lui, negocierile nu este neapărat să fie purtate la nivel politic, dar pot fi organizate la nivelul ministerelor, departamentelor, structurilor. „Aşa au făcut şi alte ţări care au trecut chiar prin războaie”, susţine purtătorul de cuvânt al PDM. Vitalie Gamurari spune că nu este sigur că din partea autorităţilor ruse există o deschidere cu adevărat.

Începând cu 1 ianuarie 2019, se preconizează anularea interdicţiilor de intrare şi aflare pe teritoriul Federaţiei Ruse pentru circa 170 de mii de persoane originare din Republica Moldova. Despre aceasta a anunţat preşedintele Igor Dodon, după vizita sa oficială în Federaţia Rusă, în perioada 31 octombrie – 1 noiembrie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite