Bogdan Ţîrdea: Ca să devină independent, sistemul judiciar trebuie reformat în întregime

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul socialist Bogdan Ţîrdea susţine că după ce va examina tentativa de puci anticonstituţional şi acţiunile care au stat la baza acestuia, comisia parlamentară constituită pe acest subiect va trebui să se adreseze instanţelor judiciare corespunzătoare pentru a fi oferită o apreciere juridică, dar nu politică, a activităţii judecătorilor de la Curtea Constituţională.

În opinia deputatului, anume Înalta Curte a avut rolul-cheie în încercarea loviturii de stat pentru că a creat mecanismul de rezistenţă. Declaraţiile au fost făcute în platoul NTV Moldova, transmite IPN.

Socialistul spune că întregul sistem judiciar trebuie reformat pentru ca să devină independent. „Procurorul general în prezent este numit de Consiliul Procurorilor care alege din cercul lor o persoană responsabilă de sistem. Trebuie curăţat Consiliul Procurorilor şi Consiliul Superior al Magistraturii înainte de a le permite să înainteze câte un judecător în componenţa Curţii Constituţionale”, spune Bogdan Ţîrdea.

Deputatul blocului ACUM Vladimir Bolea consideră că dacă cei şase judecători ai Curţii Constituţionale şi-au dat demisia, atunci şi procurorul general va pleca din funcţie. „Ei toţi înţeleg că acţiunile lor au fost ilegale. Ei se află în funcţii aşteptând o minune. Aceşti oameni nu au onoare”, spune deputatul.

În opinia lui, magistraţii ar fi trebuit să-şi dea demisia imediat după ce şi-au revizuit hotărârile din 7-9 iunie, înainte să se expună Comisia de la Veneţia. „Aceştia sunt oameni slabi şi angajaţi politic. Ei au reprezentat un grup mic de oameni, partide politice, aceştia nu au fost judecători”, spune Vladimir Bolea. Totodată, deputatul spune că aceşti magistraţi trebuie judecaţi după acţiunile lor.

În perioada 7-9 iunie, Curtea Constituţională, a emis mai multe hotărâri şi avize prin care a declarat neconstituţională majoritatea parlamentară care s-a creat în legislativ, numirea preşedintelui legislativului şi învestirea Guvernului. Ulterior, magistraţii şi-au revizuit hotărârile motivând că s-a schimbat conjunctura politică. Totodată, pe marginea hotărârilor CC s-a expus şi Comisia de la Veneţia, care a criticat dur acţiunile magistraţilor. Ulterior, întreaga componenţă a Curţii Constituţionale şi-a dat demisia.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite